Uncategorized

Timoti Gajtner, ministar finansija SAD u obraćanju Kongresu: Američkoj ekonomiji preti krah jer više neće moći da pozajmljuju pare i moraće da proglase bankrot

Izvor: NSPM

Američkoj ekonomiji preti krah. I to nije samo pesimistička prognoza eksperata, već zvanično upozorenje od ministra finansija SAD. Timoti Gajtner obratio se Kongresu SAD sa molbom da se uveća maksimalno ograničenje visine državnog duga. Inače, po njegovim rečima, SAD više neće moći da pozajmljuju pare i moraće da proglase bankrot.

Još pre godinu dana, kada se svetska ekonomija tek oporavljala od globalne krize, ekonomisti su govorili o senci drugog talasa recesije, plašeći investitore. Sada je mnogo strašniji scenario koji se najviše razmatra – krah finansijskog sistema SAD. Poznat je i datum mogućeg Armagedona – 8. juli 2011. godine. Upravo do tog trenutka dug SAD će dostići 14 triliona 290 milijardi dolara. I gotovo. Ministarstvo finansija više ne može da pozajmljuje – ograničenja su propisana zakonom, koji može da promeni samo Kongres. Sada rukovodstvo Ministarstva finansija ubeđuje kongresmene da povećaju limit. Ministar Gajtner radi veće ubedljivosti pripretio je da zemlja ne može da opslužuje dug i moraće da proglasi bankrot.

„Takav scenario je malo verovatan“, umiruje direktor odeljenja za međunarodni biznis i finansijske BIN Banke Jurij Amvrosiev – „Inače“, dodaje on, „krah vodeće ekonomije sveta će se pretvoriti u krah čitave svetske ekonomije“.

„Mislim da će to biti svetski haos, ratovi, razaranja, beda, glad i slično. Ovaj scenario nikome ne bi odgovarao. To je sada jednostavno nemoguće. To se neće dopustiti, čak i ako bi sama Amerika to htela. Većina ekonomija sveta okorela je u američkim dugovima, između ostalog i jedna od onih koje se najbrže i najsnažnije razvijaju – kineska. Mada oni sada pokušavaju da diverzifikuju svoja ulaganja, ali to nije moguće učiniti u kratkom roku.“

U ovom trenutku su SAD dužne čitavom svetu 14 triliona 220 milijardi dolara. To je za 500 milijardi manje nego ukupan unutrašnji bruto proizvod SAD za 2010. godinu. Pri takvim pokazateljima svaka država odavno bi se lišila investicionih rejtinga, a Sjedinjenim Državama ništa ne fali. Sve vodeće rejting agencije do danas smatraju SAD najpouzdanijim korisnikom zajma, što već nekoliko godina izaziva negodovanje u redovima finansijskih analitičara, ističe Jurij Amvrosiev.

Teoretski odavno je trebalo smanjiti rejting, pošto je državni dug premašio sve moguće i nemoguće normative. Druga je stvar što sada ni samim rejting agencijama ni čitavoj međunarodnoj zajednici to ne bi bilo povoljno. Tim pre što se rejting agencije zaustavljaju na rejtingu SAD kao etalonu za određenje svih ostalih. Zato, ako se on smanji za SAD, svi će krenuti nadole.

Sada SAD deluju kao čovek koji je navikao da živi lepo, ali nije u stanju to sebi da priušti. One ulaze u nove dugove da gase stare. I ekonomski rast hrane ne unutrašnjim izvorima, već na račun stranih investicija. Na kraju se čitav svet našao u zatvorenom krugu. Sve zavisi od dolara, ali svi sanjaju da se od njega izbave. Svaka neprijatnost sa američkom valutom izaziva potrese u drugim delovima sveta. Adekvatne zamene dolaru za sada nema, rezervne regionalne valute tek jačaju. Ispada da ako se SAD nađu na ivici kraha, čitav svet će opet morati da ih spasava. To će biti jeftinije nego krah vodeće ekonomije sveta.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom