Uncategorized

MMF potvrdio: Kina će ekonomski prestići Ameriku već 2016. godine

Izvor: Blic

Za pet godina, Sjedinjene Američke Države mogle bi da izgube status najveće ekonomske sile na svetu, predviđa Međunarodni monetarni fond. Time će, deset godina ranije nego što je većina analitičara predviđala, difinitivno biti okončana “era Amerike”. To znači da će pobednik predsedničkih izbora u SAD 2012. morati da se suoči sa neprijatnom činjenicom da upravlja državom koja doživljava ekonomski pad.

To je prvi put da je MMF vremenski odredio nezadrživi napredak komunističke sile, a njegova predviđanja značajno utiču na globalni odnos snaga.

Fond, čije se sedište nalazi u Vašingtonu, tvrdi da se njegove procene zasnivaju na upoređivanju kupovne moći dveju zemalja. Ova vest baca senku na budućnost dolara kao dominantne valute, kao i na pokušaje Vašingtona da smanje budžetski deficit i zauzdaju sve veći dug zemlje.

Političari, međutim, tvrde da tehnologija Pekinga zaostaje za američkom i da većina Kineza živi u siromaštvu. Ova azijska temlja takođe kaska za Amerikom kada je reč o proizvodnji po stanovniku. Godine 2009. MMF je izračunao da bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u SAD iznosi 46.000 dolara, a u Kini 4.100 dolara.

httpv://www.youtube.com/watch?v=B2iwzxG9uMs

Samo pre deset godina, američka ekonomija je imala gotovo trostruko veći obim od Kineske. Mnoge analitičare je iznenadilo predviđanje MMF da će Kina prestići Ameriku već 2016, jer su mnogi od njih očekivali da će Sjedinjene Države ostati vodeća ekonomska sila barem do kasnih 2020-tih.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom