Uncategorized

The Washington Post: Raskrinkavanjem identiteta top-agenta CIA pakistanski establišment demonstrirao rešenost da se osveti zbog jednostrane akcije američkih specijalaca na svojoj teritoriji

Izvor: NIN

Pakistanska vlada je ogorčena zbog „neodobrene, jednostrane“ američke akcije na njenoj teritoriji, a premijer Jusuf Raza Gilani je čak pred parlamentom upozorio SAD da ne ponovi takve napade. „Uzvratićemo svim snagama“, kazao je Gilani, ne ulazeći u detalje. Ako između Vašingtona i Islamabada dođe do osetnog hlađenja odnosa, biće to ostvarenje još jednog Bin Ladenovog sna.

Prvi san tvorca i dugogodišnjeg vođe Al kaide, Osame bin Ladena, ubijenog 2. maja, već je ostvaren. Njegova najveća želja je bila da „umre kao mučenik i da svoje borce sretne u raju“ , rekao je poznati palestinski novinar Abdel Bari Atvan uglednom nemačkom dnevniku „Velt“. Atvan je 1996. godine danima razgovarao sa Bin Ladenom u njegovom skrovištu u avganistanskim planinama Tora Bora o Al kaidi i njegovim planovima i željama. „Čini se da je predsednik Obama ispunio Bin Ladenov san“, kaže ovaj novinar.

Bela kuća je odbila da se izvini Pakistanu zbog ilegalne noćne misije nad njegovom teritorijom, smatrajući svojim pravom da radi šta hoće i gde to hoće. Američke specijalne snage će ovakve sporne akcije ponoviti kad god bude trebalo eliminisati preostale vođe Al kaide. Ove reči portparola predsednika Obame neće naići baš na razumevanje pakistanske vlade. Stoga ne čudi da je dalji znak zahlađenja odnosa i prvobitno odbijanje Pakistana da dozvoli američkim istražiteljima da ispitaju tri žene Bin Ladena, uhapšene tokom akcije njegove likvidacije. Pre američkog ispitivanja treba pribaviti odgovarajuće dozvole njihovih zemalja, tvrd je stav pakistanskog pravosuđa. U međuvremenu je javljeno da će američki agenti smeti da ispitaju te žene. Od njihovih iskaza se čekaju nova saznanja o kretanju Bin Ladena prošlosti, o njegovim jatacima, finansijama i eventualnim planovima. Pogoršanje odnosa SAD i Pakistana bi bilo vrlo opasno, upozoravaju čak i iz NATO-a. Zapadne vlade moraju da sarađuju sa velikom zemljom s juga Azije kako bi osnažile borbu protiv islamističkih ekstremista na granici prema Avganistanu, gde je NATO aktivan u očuvanju mira. „U ratu protiv terorizma NATO nema alternative do saradnje sa Pakistanom“, upozorava generalni sekretar zapadne vojne alijanse, Anders Fog Rasmusen.

Istovremeno u Americi su sve glasnije sumnje da je šef Al kaide uživao neku vrstu pomoći ili podrške određenih struktura pakistanske armije i obaveštajnih službi. Da islamistički ekstremisti imaju široku bazu i da se udobno kriju u Pakistanu pokazuje i najnoviji spisak Ministarstva unutrašnjih poslova susedne Indije. Od deset najtraženijih terorista, odgovornih za brutalne napade u Indiji, petorica su visoki oficiri pakistanske armije, nalaze se u Pakistanu i tamo ih niko ne dira, piše ugledni dnevnik „Indijan ekspres“ iz Nju Delhija, u utorak.

Pakistanski premijer Gilani je sve optužbe, koje se množe ovih dana, da Vlada krije teroriste označio kao „apsurdne“, ali tračak sumnje ostaje. Posebno zabrinjava činjenica da Pakistan raspolaže nuklearnim oružjem i to u visokorizičnom regionu. Stoga je ovih dana upozorio i komentator „Dejli tajmsa“ iz Lahorea: „Pakistan je jedina nuklearna sila na svetu, čiji je nuklearni arsenal pod stalnom pretnjom kako iznutra, tako i spolja“. Država mora svoje bombe da čuva kako od islamističkih fundamentalista, tako i od SAD, koje žele da preuzmu kontrolu nad razarajućim oružjem. Ironija je da Pakistan umesto da se oseća sigurnijim pod nuklearnim štitom, biva izložen raznim pritiscima, kako iz Indije, pa čak i Avganistana, a posebno SAD, koje „svako malo“ dovode u pitanje suverenitet pakistanske države, smatra taj list.

A Pakistan na takav stav najveće sile sveta odgovara na svoj način: posle ubistva Bin Ladena pakistanski mediji su objavili puno ime šefa postaje CIA u toj zemlji, koji je, navodno, bio merodavan za otkrivanje Bin Ladenovog skrovišta. Američka štampa je odmah optužila centralnu pakistansku obaveštajnu agenciju da je „namerno“ diskreditovala agenta, koji vodi jednu od najvećih špijunskih akcija na svetu. Ugledni „Vašington post“ smatra da je ovim raskrinkavanjem identiteta top-agenta pakistanski establišment demonstrirao rešenost da se osveti zbog jednostrane akcije američkih specijalaca na svojoj teritoriji.

I dok traje natezanje između Vašingtona i Islamabada, šire se spekulacije šta bi Al kaida mogla da uradi kako bi dokazala svetu da nije obezglavljena i da je i dalje prisutna. Raširila se teza da pokojni Bin Laden faktički duže vreme nije ni komandovao tom razmreženom, veoma labavo strukturiranom organizacijom. Osama je navodno još od 2001, posle napada na američkoj teritoriji, prestao da vodi „dnevne poslove“ i više se posvetio svojoj bezbednosti, odnosno bežanju od američke potere. Sve vreme je, navodno, organizaciju vodio Ajman el Zavahiri, poznatiji kao „horor-doktor“. On je i prvi kandidat za naslednika ubijenog Saudijca. Egipćanin El Zavahiri (59) je hirurg i bio je lični Bin Ladenov lekar. On se odavno smatra “mozgom” Al kaide, opasnim planerom terorističkih akcija sa velikim iskustvom, ali bez imalo harizme, koju je širio Bin Laden, ikona radikalnih islamista. Zavahiri je 1999. u Egiptu u odsustvu osuđen na smrt, a SAD i Interpol su za njegovu glavu raspisali nagradu od 25 miliona dolara. Smatra se puno opasnijim i radikalnijim od Bin Ladena. Zavahiri se u Egiptu još kao omladinac okrenuo radikalnom islamu. Po završetku studija medicine u Kairu huškao je protiv Zapada. Njegova grupa El džihad se nalazila pod sumnjom da je organizovala i napad na egipatskog predsednika Anvara el Sadata, koji je ubijen na vojnoj paradi 1981. godine.

Nakon toga je Zavahiri tri godine bio u zatvoru, a 1982. El džihad je pokrenuo seriju atentata u Egiptu. U Avganistanu se prvi put pojavio 1979. godine.
Drugi mogući Bin Ladenov naslednik je Anvar al Avlaki (40) iz Jemena, koji se takođe smatra veoma opasnim. Ima američko državljanstvo i mladost je proveo u SAD. U proteklih deset godina održavao je kontakte sa više Al kaidinih terorista, koji su kasnije izvršili samoubilačke napade. Za njih je bio neka vrsta mentora. Al Avlaki se krije u Jemenu gde je poznat po svojim molitvama punim mržnje. Nedavno je preživeo napad bespilotne letilice. Zbog svog internet-bloga i fejsbuk-stranice nazivaju ga i „zvezdom interneta“.

U obzir za mesto „kalifa umesto kalifa“ dolazi i nekadašnji pukovnik, poznatiji kao „general“, jedne specijalne jedinice egipatske vojske, Šarif el Adl, koji je od 2001. vojni šef Al kaide. On pripada najtvrdokornijem jezgru mreže i ima ambicije da bude i njen vođa. Tu je i Pakistanac Iljas al Kašmiri, alijas „strateg“, koji slovi kao tvorac ideja o napadu na „meke ciljeve“ – hotele, stanice, javni prevoz, kao što je urađeno 2008. u napadima u Mumbaju.

Najzad, tu je Abu Džahja al Libi (48). Ovaj terorista, poznat pod svojim borbenim imenom (“Al Libi”- Libijac), uzor je pristalicama Al kaide i kao komandant i kao harizmatični propovednik. Godine 2005. je zajedno sa još nekoliko osumnjičenih za terorizam pobegao iz ozloglašenog američkog vojnog zatvora u Bagramu (Avganistan) i priključio se teroristima. Poznatiji kao „ideolog“, jer je producirao niz propagandnih spotova, on potiče iz Misrate, oko koje se ovih nedelja vode borbe između Gadafija i pobunjenika.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom