Uncategorized

Rat za naftu: SAD i Evropa zabranile Gadafiju da trguje naftom i istovremeno dale zeleno svetlo vaninstitucionalnim pobunjenicima da izvoze “crno zlato”

Izvor: RTS

Avioni NATO-a bombardovali su naftni terminal u Ras Lanufu, pogodivši rezervoare sa metanolom, što je izazvalo curenje tog gasa, navodi libijska državna televizija. Napad je usledio odmah pošto je Velika Britanije zahtevala da NATO proširi napade na oblasti koje kontroliše Gadafi.

Zamenik ministra spoljnih poslova Libije Kaled Kaim ovaj zahtev Britanije nazvao je provokacijom. U međuvremenu, televizija Al Arabija javila je da je u napadu NATO snaga na sedište obaveštajne službe u Tripoliju poginuo Gadafijev vojni portparol.

Situacija na terenu može se opisati kao pat-pozicija. Ni pobunjenici, ni Vojska Libije ne uspevaju da načine značajan pomak. Šta god da jedna strana danas osvoji, već sutradan izgubi.

Ipak, pobunjenici su saopštili da su preuzeli potpunu kontrolu nad Misuratom.

Gadafijeve snage nastavile su da granatiraju grad, trudeći se da ih avioni NATO-a ne bombarduju. Pobunjenici i stanovnici Misurate kažu da se Gadafijeve snage još uvek nalaze na obodima grada. Što rat u Libiji duže traje, postaje sve jasnije da je nafta ta koja će odneti prevagu na stranu Gadafija ili na stranu pobunjenika.

Sjedinjene Države i Evropa zabranile su Gadafiju da trguje naftom i istovremeno dale zeleno svetlo pobunjenicima da izvoze “crno zlato”. Međutim, u praksi je to lakše reći nego učiniti.

Prošlog meseca Gadafijeve snage sabotirale su dotok nafte u terminal u Tobruku, koji je pobunjenicima veoma važan. Nafte je preostalo onoliko koliko se zadržalo u cevima, posle čega su se zalihe iscrpele, a sa njima i mogućnost da se zaradi od izvoza nafte. Bez novca nema ni snabdevanja vojnom opremom i hranom. U Tobruku će, kada nestane nafte, nestati i struja, pa će pobunjenici morate da uvoze naftu.

Ipak, pobunjenici smatraju da će se situacija popraviti ukoliko osvoje velika nafta postrojenja na zapadu zemlje. Kažu da ne veruju da će Gadafi sabotirati te naftovode, jer se mnoge evropske države i dalje snabdevaju naftom u Libiji.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo danas treba da objavi imena tri visoka libijska zvaničnika za koje je tražio da se izdaju nalozi za hapšenje, zbog sumnji da su počinili zločine protiv čovečnosti u Libiji.

Moreno Okampo rekao je da će predati dosije od 74 strana sa dokazima panelu od tri sudije koji treba da odluče da li je slučaj dovoljno argumentovan da se izdaju međunarodni nalozi za hapšenje. Oni zahtev mogu da prihvate ili odbiju, kao i da traže dodatne informacije.

U saopštenju tužilaštva najavljeno je da će danas biti objavljena i imena tri osobe za koje se veruje da snose najveću odgovornost za zločine protiv čovečnosti počinjene u Libiji.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini je rekao da očekuje da će među ovih troje biti i libijski vođa Moamer Gadafi.

Savet bezbednosti UN je 26. februara izglasao rezoluciju kojom se od glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda traži da sprovede istragu o situaciji u Libiji od polovine februara, kada su počele masovne demonstracije protiv Gadafija i njegove vlade, koje su suzbijale snage verne libijskom vođi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom