Uncategorized

Američki dug najveći u istoriji: Gajtner poziva Kongres da na vreme podigne limit dozvoljenog zaduženja od 14,3 biliona dolara

Izvor: Blic

Američki ministar finansija Timoti Gajtner obavestio je lidere Kongresa da su Sjedinjene Američke Države sa današnjim danom (16.05.2011.) dostigle zakonom dozvoljeni limit zaduženja vlade, zbog čega je pokrenuo mere kojima će se stvoriti dodatni prostor za finansiranje preuzetih obaveza države.

Kako je objavljeno na sajtu ministarstva fiinansija, Gajtner ponovo poziva Kongres da na vreme podigne limit dozvoljenog zaduženja, koji iznosi 14,3 biliona dolara, kako bi se održalo puno poverenje u SAD i njihovu platežnu sposobnost.

Te hitne mere koje Gajtner namerava da preduzme omogućiće vladi da ispunjava svoje obaveze do 2. avgusta, ali od tog trenutka stvari bi mogle postati neizvesne, s mogućnošću da američka država neke od svojih obaveza ne bude u stanju da plati.

Mogućnost za tako nešto je ipak mala, konstatuje ministarstvo, pošto bi se najpre mogla zaustaviti redovna izdvajanja iz bužeta, pa tek onda isplate kamata na državne hartije od vrednosti.

Gajtner je već upozorio da će, ako Kongres ne bude povećao nivo dozvoljene zaduženosti vlade od oko 14,3 hiljada milijardi dolara, doći do rasta kamatnih stopa, smanjenja prihoda stanovništva, povećanja pritiska na federalne programe i pojave nove recesije.

httpv://www.youtube.com/watch?v=1YqEEdhvjz0

Ako američka vlada ne bude u stanju da ispuni svoje finansijske obaveze, uključujući isplatu kredita ili kamata na te kredite, to može izazvati haos na svetskim tržištima.

Gubitak platežne sposobnosti pokrenuo bi finansijsku paniku, pošto su SAD dugo predstavljale svetski standard finansijske stabilnosti i kreditnog rejtinga, a njihove državne obveznice smatrane su potpuno bezbednom investicijom.

U slučaju da dođe do potpunog zastoja u podizanju limita duga, vlada bi se do 2. avgusta mogla naći u situaciji da ne može legalno da uzajmljuje novac za isplatu svojih računa, najpre kamata, a zatim postepeno i dnevnih operacije države. U nekom trenutku, morala bi da se odluči koje račune da plati, a koje da stavi na stranu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom