Uncategorized

Remonetizacija zlata i srebra: U američkoj saveznoj državi Utah kovanice od srebra i zlata postale službeno sredstvo plaćanja

Izvor: Srebrzlato.com

U američkoj saveznoj državi Utah ovih je dana potvrđen novi zakon o službenome novcu, kojim se zlatne i srebrne kovanice proizvedene od strane federalnih vlasti proglašavaju prihvaćenim sredstvom plaćanja za sve transakcije.

Najvažnija odredba novoga zakona jest da se na kovanice od plemenitih kovina što ih kuje američka državna kovnica US Mint ne plaća porez na kapitalnu dobit, niti bilo koji drugi državni porez. Zakonodavci savezne države Utah na taj su način potaknuli raspravu o remonetizaciji zlata i srebra i u drugim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država.

Proces remonetizacije plemenitih kovina, doduše, i u državi Utah u ranoj je fazi, budući da novi zakon što ga je ovih dana i službeno potipsao guverner te države Gary Herbert omogućuje transakcije zlatnicima i srebrnjacima samo na temelju nominalne vrijednosti kovanica, a koja je kod američih kovanica višestruko niža od stvarne vrijednosti zlata i srebra što ih u sebi sadrže. Primjerice, zlatnici nominalne vrijednosti 20 američkih dolara u sebi sadrže zlata u vrijednosti 1400 dolara, a srebrnjaci s nominalom od jednog dolara sadrže 38 dolara vrijedno srebro.

Zbog toga je teško očekivati da će se u doglednoj budućnosti te kovanice doista naći u optjecaju. Ipak, riječ je o važnom koraku u pravome smjeru koji će omogućiti da se proces remonetizacije plemenitih kovina nastavi, što je izuzetno važno u slučaju mogućeg kraha vrijednosti papirnate američke valute što ga izdaje američka središnja banka FED.

Potez što ga je učinila američka savezna država Utah vjerojatno neće dugo biti usamljen primjer reafirmacije plemenitih kovina u monetarnom sustavu. Desetak drugih američkih saveznih država također razmatraju mogućnost donošenja sličnog zakona, među kojima i Tennessee, Virginia, New Hampshire, South Carolina, Georgia i Texas.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom