Uncategorized

Može li škotski referendum dovesti do raspada Velike Britanije?

Izvor: Blic

Kraljica Elizabeta Druga održala je krizni sastanak s Dejvidom Kameronom, premijerom Velike Britanije, povodom plana škotskih vlasti da najkasnije do 2015. godine održe referendum o nezavisnosti Škotske.

Na sastanku u Bakingemskoj palati ona je Kameronu iznela zabrinutost da bi refendum koji planira vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP) mogao da vodi raspadu Velike Britanije, nakon čega bi i njena titula kraljice Engleske i Škotske izgubila smisao. Aleks Salmond, škotski premijer i lider SNP, koja je na izborima 5. maja osvojila ubedljivu većinu u škotskom parlamentu, ranije je uveravao kraljevsku porodicu da će Elizabeta Druga ostati kraljica Škotske čak i u slučaju izglasavanja nezavisnosti. Istom tvrdnjom pokušavao je da smiri i deo škotske javnosti koja je odana britanskoj kruni. Salmond je, inače, poznat kao osoba koja je u dobrim odnosima s kraljicom, a hvalio se da ih spaja zajednička ljubav prema konjima.

Kraljica je, bez obzira na Salmondova uveravanja, očito zabrinuta planom škotskih nacionalista da održe referendum u drugoj polovini mandata novog sastava parlamenta – što znači u periodu između 2013. i 2015, pa je na sastanku s Kameronom iznela brigu za sudbinu Ujedinjenog Kraljevstva. Dopisnik italijanskog lista „La stampa” iz Londona tvrdi da je kraljica prilikom susreta s Kameronom bila mirna, ali ledenog pogleda, kada mu je postavila pitanje o tome šta se dešava u Škotskoj.

– Edinburg traži nezavisnost. Ujedinjeno Kraljevstvo onda više ne bi bilo ono što je sada – rekla je kraljica Kameronu i zatražila od premijera da sazna šta može da učini da spreči nezavisnost Škotske.

Britanski list „Dejli telegraf” tvrdi da Kameron odbija da interveniše u slučaju škotskog referenduma, ali će vlasti u Londonu tokom narednih meseci po tom pitanju konsultovati niz ustavnih stručnjaka. Prema pisanju „Tajmsa”, iz Bakingemske palate je od Kamerona upravo i zatraženo da potraži pomoć pravnih eksperata za slučaj da većina Škota glasa za nezavisnost.

Salmondova partija je već organizovala jedan referendum na nacionalnom nivou 1997, na kojem su Škoti odlučili da uspostave sopstveni parlament, što se i desilo dve godine kasnije. Nakon godina učestvovanja u koalicionoj vlasti, SNP je sada prvi put dobio mogućnost da samostalno oformi novu škotsku vladu, a samim tim i da ispuni dugogodišnje obećanje da će Salmondova partija raspisati referendum o nezavisnosti.

Međutim, vesti o sastanku britanske kraljice i Kamerona, kao i zabrinutost Elizabete Druge za budućnost Velike Britanije u slučaju referenduma, škotska vlada okarakterisala je „nezrelom glupošću, smešnom koještarijom i tračarenjem novinara i političara iz Londona”. Iz službe za medije Bakingemske palate nisu želeli da komentarišu ovakvu ocenu iz Edinburga.

Kraljica Elizabeta Druga ima velike posede u Škotskoj, a njen unuk Vilijam i njegova supruga Kejt studirali su na prestižnom škotskom Univerzitetu Sent Endrjuz.

Uredbe o ujedinjenju dva kraljevstva usvojio je 1706. prvo engleski, a potom, 1707, i škotski parlament, čime je nastala Velika Britanija. Istog monarha imaju još od 1603. godine. Najradikalnija posledica referenduma bilo bi izdvajanje Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali je izvesnije da bi premijer Salmond prvo tražio fiskalnu nezavisnost zemlje. Realno je da bi, i u slučaju razdruživanja, zajednička ostala vojska, briga o nuklearnim postrojenjima i kraljica, a neizvesno je da li bi Škotskoj bilo omogućeno da samostalno rukovodi naftnim platformama u Severnom moru.

Ko je Aleks Salmond?

Vođa škotskih nacionalista rođen je u gradu Linlitgau 1954. Na čelo škotske vlade stao je prvi put 2007, a novi mandat osvojio je ovog meseca. U prvom obraćanju novom sastavu parlamenta rekao je da će okončati potčinjenost Škota Engleskoj. Voli konjički sport, golf, fudbal i seriju „Zvezdane staze”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom