Uncategorized

Nemačka ponovo odbija pritiske za uključenje u vojnu akciju u Libiji, De Mezijer: Ovaj put nismo vojno prisutni, i to će tako i ostati

Izvor: Deutsche Welle

Nemačka se unutar NATO našla pod pritiskom. Prilikom samita Alijanse u Briselu, ministar odbrane SAD Robert Gejts zahtevao je od Nemačke i Poljske da se uključe u misiju u Libiji…

Gejts je i Španiji i Holandiji stavio do znanja da bi trebalo da povećaju svoj angažman. Te zemlje su doduše na raspolaganje stavile svoje avione i oružje, ali one ne učestvuju u napadima. Čitava misija je na plećima malog broja članica NATO, glasila je Gejtsova kritika, prenose diplomatski krugovi.

Pored SAD, i Velika Britanija i Francuska, koja su dale najviše aviona, traže da se vojna misija protiv Libije proširi. Kažu da su posade aviona veoma opterećene i da sve košta mnogo novca.

Uprkos kritici, Nemačka ostaje pri svojoj poziciji. Nemački ministar odbrane De Mezijer: „Mi podržavamo ciljeve i mere NATO. Ovaj put nismo vojno prisutni, i to će tako i ostati.“

Međutim, Nemačka je spremna da Libiji pomogne finansijski, kada se rat završi. „Mi smo spremni da preduzmemo odgovornost posle završetka borbi. U to sigurno spada izgradnja institucija, snaga bezbednosti, naročito policije, snabdevanje vodom i slično“, rekao je De Mezijer.

NATO, kao vojni savez, neće se uključiti u obnovu Libije. Ministri odbrane odlučili su da tu severno-afričku zemlju, posle odlaska Gadafijevog režima, treba da podrže UN i Evropska unija.

Od početka operacija u Libiji NATO avijacija je intervenisala 10.000 puta. Poslednjih dana u misiju su uključeni i borbeni helikopteri.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom