Uncategorized

Haos zbog državnog duga u Grčkoj ne prestaje: Suzavac, sukobi policije i demonstranata, desetine povređenih i privedenih

Izvor: Politika

Na ulicama Atine ponovo haos, suzavac, sukobi policije i demonstranata i na desetine povređenih i privedenih. To je bilans prvih sati generalnog štrajka na koji su pozvali sindikati radnika zaposlenih u javnom i privatnom sektoru koji je, isto tako, neočekivano, ali zvanično prekinut u podne.

Niko ne zna šta tačno stoji iza ove iznenadne odluke sindikalnih lidera kojoj su prethodili žestoki sukobi demonstranata i policijskih snaga ispred parlamenta u kome treba da se izglasaju drastične mere štednje predviđene srednjoročnim privrednim planom koje su, ujedno, zamena i uslov za dobijanje evropskih kredita.

Ogorčene grupe mladih bacale su „Molotovljeve koktele” i kamenice, a pet hiljada policajaca raspoređenih u centru grčke metropole odgovorili su suzavcem dok su iz grla desetina hiljada okupljenih Grka izvikivane jasne poruke vladi: „ostavka”.

Domaće agencije koje su, takođe, odustale od medijskog štrajka javljaju da se premijer Jorgos Papandreu vanredno sastao sa predsednikom Karolosom Papuljasom i referisao o „trenutnom stanju stvari”. Zapadne agencije spekulišu da je jedna od tema razgovora bila i mogućnost vanrednih izbora koje je premijer Papandreu do sada kategorički odbijao dok je opozicija na njima konstantno insistirala.

Grčka je danas doživela novi udarac i to od međunarodnih rejting agencija. „Standard and purs” koji je pre nekoliko dana kreditni rejting Grčke degradirao za tri stepenice, danas je to učinio i sa četiri grčke banke čiju je kreditnu sposobnost doveo pod znak pitanja. Reč je o Nacionalnoj banci, Evrobanci, Alfa i Pireus banci čiju je solventnost ova agencija ozbiljno dovela u pitanje.

Doprinos celokupnoj situaciji neminovno izaziva i neodlučnost ministara EU koji u Luksemburgu nisu uspeli da se dogovore o pojedinačnim kreditnim sumama koje treba dati Grčkoj. Novi paket kreditne pomoći Grčkoj trebalo bi da iznosi 120 milijardi evra od čega će polovinu dati EU i MMF a ostatak bi trebalo da bude iz džepa privatnih kreditora protiv čega je Evropska centralna banka.

O „merama reanimacije” razgovaraće se ovih dana s tim što ocene međunarodnih agencija koje su kreditni rejting Grčke snizile do poslednje stepenice, praktično do koraka do bankrota, zabrinjavaju i potencijalne kreditore koji, ipak, račune moraju da polažu i kod kuće.

Grčki premijer Jorgos Papandreu ponudio je ostavku na sadašnju funkciju. Kako je preneo jedan visoki vladin predstavnik, Papandreu se na ovaj čin odlučio kako bi „otvorio prostor za stvaranje vlade nacionalnog jedinstva”. Kako je dodao isti sagovornik, premijer je spreman da preda vođenje poslova vlade jedino ako novi kabinet precizno definiše i dogovori se o ciljevima i okvirima daljeg delovanja. Papandreu je juče razgovarao sa Antonisom Samarasom, liderom najveće opozicione partije, i predložio mu dogovor o promenama u zemlji i političkom sistemu, kao i o specifičnim ciljevima koji bi pomogli da se zemlja izvuče iz sadašnje krize. U slučaju dogovora, Papandreu je spreman da podnese ostavku, potvrđeno je u Atini.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom