Uncategorized

Raste verovatnoća nove kreditne krize u evropskom bankarskom sistemu: Najveće banke Velike Britanije povlače novac iz eurozone zbog straha od bankrota Grčke

Izvor: Blic

Najveće banke Velike Britanije povukle su iz evrozone milijarde funti sterlinga i smanjile kreditiranje evropskih partnera strahujući od mogućeg bankrota Grčke.

“Standard Chartered” je povukla u poslednje vreme na desetine milijardi funti, a kako piše “Sandej Telegraf” pozivajući se na visoke rukovodioce, i druge vodeće britanske banke, uključujući i “Barclays” značajno smanjuju visinu kredita za banke evrozone.

“Standard Chartered” je sa tržišta medjubankarskog kreditiranja evrozone povukla na desetine milijardi funti i za dve trećine skresala ukupna evropska ulaganja, podseća ruska agencija Itar Tas.

Iste mere preduzela je i “Barclays”, čije je rukovodstvo “sve više zabrinuto zbog mogućeg razvoj dogadjaja u bankama koje ulažu velika sredstva u problematične evropske zemalje kao što su Grčka, Irska, Španija i Portugalija”.

Prema objavljenom u aprilu preliminarnom izveštaju “Barclays”, ulaganja u Španiji su bila na nivou od 6,4 milijardi funti prema 7,2 milijarde u junu prošle godine, dok je u Italiji banka smanjila ulaganja za više od 100 miliona funti.

Ovakve akcije bitanskih banaka samo pojačavaju verovatnoću nove kreditne krize u evropskom bankarskom sistemu, ističe “Sandej Tajms”.

Nemačka i Francuska su ovih dana postigle dogovor oko uključivanja privatnih kreditora u akcije spasavanja Grčke. Medjutim, ta mera mogla bi da iskomplikuje finansijsko stanje evrozone, čiji predsednik Žan Klod Junker smatra da bi privlačenje privatnih kreditora zaoštrilo dužničku krizu u celoj Evropi.

Ministri finansija evrozone su jutros odgodili donošenje odluke o odobrenju nove tranše pomoći Grčkoj od 12 milijardi evra, uz objašnjenje da će ta prezadužena zemlja prvo morati da uvede oštre mere štednje.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom