Uncategorized

Tadić nakon posete Merkelove: Postoji mogućnost da Srbija ove godine ne dobije status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora

Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da postoji mogućnost da Srbija ove godine ne dobije status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora o članstvu, ali da i pored toga ne može da pristane na zahtev da ukine svoje institucije na severu Kosova i Metohije.

“Srbija neće napustiti svoj narod na KiM. Srbija takođe neće odustati ni od evrointegracija. Ako ćemo mi u srpskoj ili evropskoj političkoj javnosti dobiti zahtev da se Srbija opredeli, moj odgovor će biti da Srbija neće odustati ni od jednog svog legitimnog interesa”, izjavio je predsednik Tadić u intervjuu Tanjugu.

Predsednik Tadić je naglasio da od svoje politike očuvanja nacionalnih interesa na KiM I vođenja Srbije ka EU neće odustati, jer je za tu politiku dva puta dobio podršku građana Srbije.

Predsednik Srbije je, kako je rekao, uveren da je moguće obezbediti zadovoljenje oba strateška interesa Srbije: da brine o svojim legitimnim interesima na Kosovu i Metohiji i da postane članica EU.

“Ako to nije moguće danas biće moguće sutra. Ako nije moguće prihvatiti argument koji je Srbija iznela u današnjem danu, uveren sam da će, nakon demokratske i sveobuhvatne rasprave, taj argument biti moguće prihvatiti već sledeće godine”, poručio je predsednik Tadić.

“Da li ćemo dobiti status kandidata i datum za pregovore – to samo jednim delom zavisi od nas. Ja sam uveren da će Srbija ispuniti svaki uslov koji je u skladu sa kopenhaškim kriterijumima, a da li će EU ispuniti svoj deo posla to ćemo da vidimo – to zavisi od EU”, rekao ju Tadić.

Srbija, kako je naglasio, nastavlja svoju politiku evropskih integracija i to pravo niko ne može da joj oduzme.

Tadić je poručio da jedan od uslova da Srbija dobije status kandidata koje je nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila tokom nedavne posete Beogradu – a to je da se ukinu takozvane paralelne institucije na severu Kosova – za Srbiju nije prihvatljiv iz više razloga, što je objasnio i svojoj sagovornici.

Prvi razlog je, prema njegovim rečima, to što se ne radi o paralelnim, već o jedinim institucijama na severu Kosova i Metohije i što bi njihovim ukidanjem nastao politički i egzistencijalni vakuum na severu pokrajine.

Drugi je taj što je reč o legitimnim institucijama čiji su predstavnici izabrani na demokratski način na izborima.

Treći razlog je to što se ne radi samo o političkim institucijama, već o institucijama u zdravstvu, prosveti, komunalnim službama, koje su vitalno važne za egzistenciju svakog čoveka na severu Kosova i Metohije.

Takođe, istakao je Tadić, nije utemeljen argument da institucije na severu pokrajine treba ukinuti zato što na tom delu Kosova i Metohije vlada kriminal, jer su razmere kriminala na ostatku Kosova neuporedivo veće.

“Zato je zahtev da Republika Srbija učestvuje u ukidanju nacionalnih institucija kao sto su na primer bolnice I skole prosto neprirodan i Srbija takav zahtev ne može da prihvati”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naglasio da je, i pored teskih poruka koje je kancelarka Merkel iznela, razgovor sa njom bio otvoren i korektan.

“Dogovor je da nastavimo dalje da razgovaramo. Posledica ovog razgovora nije zalupljivanje vrata, već otvaranje vrata”, rekao je Tadić i dodao da su iskazani stavovi jednim delom približni, ali da i delom nisu saglasni, pre svega kada se radi o Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, argumenti koji dolaze iz Nemačke, kao ekonomski najmoćnije države Evrope, moraju biti pazljivo analizirani, ali niko ne može od Srbije da traži da povlači neprirodne političke poteze i da praktično pomaže stvaranje nezavisne države Kosovo.

“Moramo da nastavimo dijalog i to je zapravo i najvažniji zaključak naših razgovora”, rekao je Tadić.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom