Uncategorized

Epilog NATO intervencije u Libiji: Nacionalno prelazno veće potpisalo sporazum o ustupanju 35 odsto libijske nafte francuskoj kontroli u zamenu za punu i bezuslovnu podršku

Izvor: FENA

Budući sporazumi za libijski sektor nafte bit će zaključivani na osnovu stručnosti i konkurentnosti, a ne političke naklonjenosti, izjavio je danas član libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Guma al-Gamati.

“Naftnim sektorom će biti rukovođeno transparentno i sporazumi će biti zaključivani na osnovu kvaliteta, a ne političke pristranosti”, rekao je al-Gamati za francusku novinsku agenciju AFP.

Al-Gamati je to izjavio nakon što je danas francuski list “Liberasion” objavio da je imao uvid u pismo poslato 3. aprila katarskom emiru, u kojem NTC navodi da je potpisao “sporazum o ustupanju 35 odsto libijske nafte francuskoj kontroli u zamjenu za punu i bezuvjetnu podršku Nacionalnom vijeću”.

Francuski ministar vanjskih poslova Alen Žipe je danas izjavio da “ne zna za takvo pismo”.

Ministar Žipe, međutim, smatra kako je “logično” da zemlje koje su aktivno podržavala pobunjenike dobiju privilegije u obnovi Libije, objavljeno je na internet stranici Oilcapital.ru.

Al-Gamati je nabrojao kompanije koje su, kao je rekao, imale dobru poslovnu reputaciju u libijskom sektoru nafte u posljednjih 15 godina: britanska BP, francuska “Total”, italijanska ENI i “velike američke kompanije”, ne precizirajući njihove nazive.

“Njihova reputacija, stručnost i iskustvo u libijskom sektoru nafte stavljaju ih u jaku poziciju, ali će, i pored toga, princip biti da će poslovi biti dodjeljivani na osnovu sposobnosti i konkurentnosti”, rekao je al-Gamati.

Na pitanje novinara AFP-a da li je NTC pod pritiskom da sporazume dodjeljuje kompanijama iz Velike Britanije i Francuske, zemalja koje su podržavale pobunjenike u da svrgnu režim Moamera Gadafija, al-Gamati je odgovorio: “Apsolutno ne”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom