Uncategorized

Chomsky: Amerika je najveći ratni licemer

Izvor: Slobodna Dalmacija

Deceniju nakon stravičnog napada još uvijek je otvoreno pitanje što se uistinu događalo tokom deset godina američkog rata protiv terorizma. Dok većina svjetskih medija, posebno onih američkih, predvođenih CNN-om, ovih dana još agilnije propagira demokratsku borbu za dobrobit vlastitih građana, kritičkiji tonovi prema okrutnom američkom državnom aparatu vrlo su tihi.

Kao što je bivši američki predsjednik George Bush mlađi i obećao dan nakon napada – “pravda će biti izvršena”. Samo je pitanje o čijem rakursu pravde se radi, ali zasigurno ne pravdi prema osnovnom pravu na ljudski život.

Je li postojala alternativa?

Kako u najnovijem komentaru, svojevrsnoj inventuri posljednjih deset godina, piše Noam Chomsky, sigurnost nije visoki prioritet za državno djelovanje, suprotno uobičajenoj doktrini”. Chomsky je inače profesor emeritus na prestižnom američkom sveučilištu MIT, autor je mnogobrojnih knjiga, uključujući i “11. septembar: Je li postojala alternativa?” (u slobodnom prijevodu 9-11: Was there an Alternative?). Iako ga u ovim danima neupitne boli za američki narod mediji preko velike bare vrlo rijetko spominju, Chomsky je vrlo kritičan te otvoreno progovara o američkom licemjerju u pogledu ratovanja.

Naime, u komentaru objavljenom na stranici TomDispatch.com, Chomsky navodi primjer takozvanog prvoga 11. septembra”, a radi se o američkom svrgavanju demokratski izabranog vođe Čilea Salvadora Allendea. Godine 1973. na vlast dolazi diktatorski general Pinochet, potpomognut američkim snagama, a u ratnoj memoriji Latinske Amerike ovo je još uvijek vrlo značajan trenutak. Međutim, ističe Chomsky, nikoga ovakav razvoj situacije nije previše zabrinuo, bez obzira što se radilo o mnogo većem broju poginulih nego u bombaškim napadima na “blizance” i zgradu Pentagona.

Odgovor bi se eventualno mogao potražiti u fragmentu dokumentarnog filma Al-Jazeere u kojem John Kiriakou, pripadnik CIA-e, priznaje da je napad bio šok za sve usprkos malo vjerovatnim teorijama zavjere kako je Bush sve inscenirao.

– Naš je zadatak bio spriječiti slične sukobe, a ne da nismo uspjeli, nego se to dogodilo na američkom tlu, tri hiljade ljudi je umrlo – izjavio je Kiriakou.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom