Uncategorized

Šef Pentagona, Leon Paneta preti Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini (BRIC): U narednoj deceniji Vašington je dužan da zaštiti planetu od pokušaja ovih zemalja da podriju stabilnost u svetu

Izvor: NSPM

Zemlje BRIK predstavljaju izazov po nacionalnu bezbednost SAD. Brazil, Rusija, Indija i Kina su se našle na istom spisku pretnji zajedno s terorizmom, sajber-napadima i nuklearnim programima Irana i Severne Koreje. Novi spisak je saopštio šef Pentagona. Po rečima Leona Panete, u narednoj deceniji Vašington je dužan da zaštiti planetu od pokušaja ovih zemalja da „podriju stabilnost u svetu“.

Zanimljivo je da se u američkom planu razvoja, koji je odobren prošle godine, Rusija i Kina nisu doživljavale kao izvori pretnje. Međutim, krajem avgusta ove godine u svom referatu Pentagon je upozorio kongres da Kina već za 9 godina može dostići SAD po nivou opremljenosti svoje vojske. U američkom vojnom nadleštvu su uvereni da će obim investicija Kine u svoj VPK omogućiti ovoj zemlji da stekne vojne mogućnosti „koje prete destabilizacijom vojne ravnoteže u regionu“. Što se pak tiče Rusije Pentagon ovde nije morao posebno da se upušta u detalje: to je jedina zemlja na svetu, koja poseduje strateški atomski potencijal koji se po moći može uporediti s američkim.

Uzgred rečeno, ako se veruje najnovijim rejtinzima ulaganja u VPK prvo mesto stabilno zadržavaju SAD. Rusija zauzima drugu poziciju, sledi je Kina. Međutim, da bi se investiralo u novo naoružanje treba odnekud uzeti finansijska sredstva. Tako da zabrinutost američkih analitičara nije izazvana samo ratom, već i ekonomskom moći zemalja BRIK (od nedavno – BRIKS, s Južnom Afrikom koja se pridružila). Jer još su u jeku svetske finansijske krize stručnjaci počeli da govore o burnom razvoju ekonomija u državama novog bloka.

Poslednji referat i izjave šefa Pentagona mogli bi se smatrati prosto za još jedan od nastupa vašingtonske „frakcije jastreba“. Međutim, nažalost, Paneta u svojim ubeđenjima nije usamljen. Malo ranije je državni sekretar SAD Hilari Klinton izjavila: SAD je lider u svemu i Amerika za sobom vodi ostale. Upravo zbog takve pozicije Vašington povremeno vidi pretnju tamo gde je nema, istakao je u intervjuu za „Glas Rusije“ direktor Centra za društveno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev.

Jako je žalosno to što Sjedinjene Američke Države stabilnost i dalje shvataju kao svet s jednim polom u kojem one dominiraju. Ako se bude pristupalo s takvih pozicija uvek će se kod njih pojavljivati izmišljene pretnje, kao na primer, od strane Indije. Imamo ogroman broj realnih pretnji na koje treba da odgovaramo i to treba da odgovaramo zajedno (…).

Sad političari Vašingtona treba da pogledaju stvarnosti u oči: svet je ušao u novu epohu, koja je već nazvana „postameričkom“ ističe rukovodilac Centra za istočna istraživanja diplomatske akademije MIP Andrej Volodin.

U ovom svetu SAD će igrati bitno manju ulogu nego što su igrale ranije. Za Amerikance je to vrlo bitan zadatak, čak i ako nije pitanje života i smrti. Oni se lišavaju isključivog prava da određuju pravila igre u finansijskoj i vojno-političkoj oblasti. Ne samo Rusija, već i neke evropske zemlje sve više izmiču kontroli Sjedinjenih Država (…)

Jasno je da javne izjave američkih političara različitog ranga danas treba posmatrati kroz prizmu skorašnjih predsedničkih izbora u SAD. Sadašnji domaćin Bele kuće, Barak Obama ima više nego dovoljno protivnika. I suparnici ne propuštaju nijednu prilikuda istaknu svoj program.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom