Uncategorized

Sunday Times: Toni Bler se sastajao sa Gadafijem i dogovarao oslobađenje bombaša iz Lokerbija

Izvor: Tanjug

Bivši britanski premijer Toni Bler tajno se pre nekoliko godina sastajao sa Moamerom Gadafijem, u mesecima koji su prethodili oslobađanju bombaša iz Lokerbija Abdelbaseta al-Megrahija iz britanskog zatvora, piše danas “Sandej telegraf”.

List navodi da su podaci iz dokumenata koji su nedavno otkriveni u Tripoliju, pisama i elektronske pošte, pokrenuli nova pitanja o vezama Blera sa Gadafijem i o ulozi bivšeg premijera u oslobađanju Megrahija, koji je osuđen za ubistvo 270 ljudi u bombaškom napadu na avion iznad Lokerbija u Škotskoj 1988. godine.

Novi podaci pokazuju da je Bler dva puta putovao u Libiju o Gadafijevom trošku, u junu 2008. i u aprilu 2009. godine, kada je Libija pretila da će prekinuti sve poslovne veze sa Britanijom ako Megrahi ne bude pušten iz zatvora.

Megrahi je konačno oslobođen u avgustu 2009. godine, nakon što su doktori rekli da mu je ostalo još tri meseca života, što se ispostavilo kao netačno.

Bler, koji se na čelu britanske vlade nalazio od 1997. do 2007. godine, čak je na jedan sastanak poveo i jednog američkog milijardera, a izvori kažu da je Gadafi od te osobe zatražio pomoć za izgradnju letovališta na libijskoj obali.

Nakon objavljivanja ovih podataka, rođaci žrtava Megrahijevog napada pozvali su Blera da javno iznese kakve je sve veze imao sa Gadafijem i njegovim režimom.

Bivši britanski ambasador u Libiji Oliver Majls prokomentarisao je da Bler očigledno koristi svoje kontakte iz vremena dok je bio premijer kako bi unapredio sopstvene poslovne interese.

Bler je do sada poricao da je na bilo koji načinu učestvovao u oslobađanju Megrahija i odbijao je da javno govori o sastancima u Libiji nakon odlaska sa mesta premijera.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom