Uncategorized

Grčka paralisana: Nova otpuštanja obuhvatiće 20.000 ljudi

Izvor: RTS

Dok Grčka uvodi nove radikalne rezove u javnom sektoru, sindikati nastavljaju štrajkove. Celodnevnu obustavu rada najavili sindikati gradskog saobraćaja u Atini, usled čega neće raditi metro, gradski vozovi i tramvaji. Na ulice će, prema procenama, izaći čak 250.000 ljudi.

Ispred parlamenta u Atini još tokom noći okupilo se hiljade nezadovoljnih Grka, dok su članovi Kabineta premijera Jorgosa Papandreua razmatrali novi paket drastičnih mera štednje.

Radnici kompanija gradskog saobraćaja u prestonici besni su zbog vladinog plana o rezervnom sistemu rada: kažu da je, usled reorganizacije, broj zaposlenih u njihovim preduzećima već drastično smanjen.

Grčka vlada mora da udovolji zahtevima Evropske unije i MMF-a, kako bi idućeg meseca dobila pomoć od osam milijardi evra.

Troškovi radne snage smanjeni su pet odsto, a u poslednje dve godine, 200.000 zaposlenih u javnom sektoru, skinuto je sa platnog spiska.

Nova otpuštanja obuhvatiće 20.000 hiljada ljudi u gradskim službama. I dok zvanična Atina smišlja nove mere štednje, današnji štrajk, najavljuju sindikati, samo je jedan u nizu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom 27. septembra, kada će se nastaviti razgovori o budućim koracima Atine.

Iz Berlina je najavljeno da će glavna tema razgovora biti stanje grčke privrede, kretanje ka konsolidaciji budžeta i realizacija programa reformi.

Kancelarka Angela Merkel je u više navrata upozoravala da Grčka neće primiti sledeću tranšu pomoći od osam milijardi evra ukoliko međunarodni posmatrači ne utvrde da vlasti u Atini rade na smanjenju ogromnog duga zemlje.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom