Uncategorized

Novi indikatori širenja krize Evropom: Kreditni rejting snižen i Sloveniji

Izvor: Politika

Kreditna agencija “Mudis” snizila je kreditni rejting Slovenije sa Aa2 na Aa3 zbog poteškoća u preduzetničkom i finansijskom sektoru i nesigurnosti Vlade da ukroti rastući dug.

Razlozi za lošiju ocenu su povećani rizici da će Vlada biti prisiljena ponovo da jača bankarski sisitem, pogoršanje uslova za srednjoročni privredni rast, dok je dodatno smanjena dostupnost kreditima zbog nepovoljnih uslova u bankarskom sistemu, a usporen je i rast izvoza zbog slabljenja svetskog privrednog rasta.

Među razlozima je i rastuća politička nesigurnost i rizici za provođenje nacrta fiskalne konsolidacije te strukturnih reformi, javili su slovenački mediji.

Sledeća ocena zavisiće od sposobnosti Vlade da dostigne ambiciozne ciljeve fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, a biće analizirana i sadašnja politička nestabilnost i njen mogući uticaj na fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme, kao i uopše prilike i položaj u evrozoni.

“Mudis” je ocenu Slovenije sa Aa3 na Aa2 podigao u julu 2006, a u martu je 2009. povećao izglede za prelazak Slovenije iz “stabilnih” u “pozitivne”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom