Uncategorized

Occupy Wall Street: Umorni smo i dosta nam je korporacija i elite – jedan odsto stanovništva kontroliše sve i upropašćava ekonomiju

Izvor: Deutsche Welle

Pripadnici snaga reda uhapsili oko 700 učesnika protestne akcije „Okupirajmo Volstrit“. Većina njih je već sledećeg dana puštena na slobodu.

Na demonstracijama je učestvovalo oko 1500 ljudi. Navodno su uhapšeni samo demonstranti koji su peške prelazili preko istorijskog mosta između Menhetna i Bruklina kolovoznim trakama i time ometali saobraćaj. Prema navodima policije nisu uhapšeni oni demonstranti koji su se kretali trotoarom za pešake.

Prema pisanju „Njujork tajmsa“, demonstranti tvrde da ih je policija namamila, pošto ih je najpre usmerila na kolovozne trake, da bi ih potom ogradila i veliki broj pohapsila .

„Promenićemo SAD, promenićemo svet“

Na početku je pokret „Okupirajmo Volstrit“ zauzeo park u finansijskom delu Menhetna i pretvorio ga u neku vrstu kampa gde su demonstranti uzvikivali parole protiv bankara i uopšte nepravdi u ekonomskom sistemu. Pokret je posle izvesnog vremena dobio snagu, pa na njega vlasti, a pre svega finansijski moćnici više ne gledaju sa podsmehom.

O motivima protestne akcije Brajan Filips , menadžer za komunikaciju i bezbednost pokreta „Okupirajmo Volstrit“ kaže: „Želimo da svrgnemo vladu i da obrazujemo novu. Umorni smo i dosta nam je korporacija i elite- jedan odsto stanovništva kontroliše sve i upropašćava ekonomiju. Promenićemo Sjedinjene Američke Države i promenićemo svet.“

Prema pisanju „Njujork magazina“, narednih nedelja više sindikata, između ostalih nastavnika i prevoznika, namerava da se priključi ovoj akciji. U međuvremenu su osnovane podorganizacije pokreta „Okupirajmo Volstrit“ u Čikagu, San Francisku, Los Anđelosu, Vašingtonu itd.

Najavljuju se novi marševi

U Bostonu je, prema navodimo policije, bilo sličnih protesta . Prema navodima organizatora, na demonstracijama je učestvovalo oko 3000 ljudi koji su u prvom redu izražavali nezadovoljstvo zbog finansijske krize i prinudne prodaje nekretnina.

U finansijskoj četvrti Njujorka juče se ponovo okupilo oko 800 ljudi, koji ne nameravaju da se povuku. Jedan od njih, bivši građevinski radnik Robert Kamisios, kojeg su u subotu uhapsili i ponovo pustili na slobodu, kaže: „Ako uhapsite jednog od nas, sutra će se pojaviti dvoje“.

Pokret je za sredu posle podne najavio novi marš na Volstrit.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom