Uncategorized

Erdogan: Turska će zamrznuti odnose sa EU za vreme kiparskog predsedavanja od 1. jula sledeće godine

Izvor: Tanjug

Turska neće pregovarati sa Republikom Kipar kad preuzme šestomesečnu funkciju predsedavajućeg EU, ukoliko se pre toga ne postigne dogovor između dve zajednice na podeljenom ostrvu o rešenju „kiparskog problema”.

Prema ustaljenom redosledu, Republika Kipar treba da preuzme tu funkciju 1. jula sledeće godine.

„Turska će zamrznuti odnose sa Evropskom unijom kada takozvana vlada u Nikoziji preuzme šestomesečnu funkciju u EU”, izjavio je premijer Tajip Erdogan govoreći na jednom skupu svoje partije.

Ankara na podeljenom ostrvu priznaje samo samoproglašenu vladu tamošnjih Turaka, iako je Republika Kipar član EU i EU.

Ankara je stekla status kandidata za ulazak u EU 1999. godine, a počela je pristupne pregovore 2005.

U najnovijem izveštaju Evropske komisije se ističe da u međuvremenu nije postignut napredak i da su zbog toga „dve strane frustrirane”.

Nekoliklo poglavlja, od ukupno 35, našlo se „na ledu” zbog toga što Turska ne priznaje Republiku Kipar koja je član EU od 2004. godine kao i zbog protivljenja Francuske i Nemačke koje smatraju da sa Ankarom treba uspostaviti „privilegovano partnerstvo”, a ne punopravno članstvo.

U Ankari, međutim, odbacuju taj predlog i naglašavaju da, kao i druge zemlje kandidati, žele da postanu punopravni član EU.

Dve kiparske zajednice – turska i grčka – godinama vode pregovore pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija o ponovnom ujedinjenju zemlje koja je podeljena posle turske vojne internicije 1974. godine.

Generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun traži inteziviranje pregovora i krajem meseca, kako je najavljeno u Njujorku, treba da se sretne sa predsednikom Republike Kipar Demitrisom Hristofijasom i liderom kiparskih Turaka Dervišom Erogluom.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom