Uncategorized

Desetine članova Konzervativne partije odlučile da podrže pozive na referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji

Izvor: Blic

Britanski premijer Dejvid Kameron suočio se danas sa velikim izazovom kada su desetine članova njegove Konzervativne partije odlučile da podrže pozive na referendum o članstvu Britanije u Evropskoj uniji. Rasprava je podgrejala dugoročno neslaganje po pitanju Evrope koje je dovelo do rascepa u redovima konzervativaca 1990-ih i koje Kameron očajnički želi da reši otkad je došao na čelo partije pre šest godina, preneo je Rojters.

Iako je gotovo izvesno da će glasanje u parlamentu biti neuspešno i iako nema nikakvu zakonsku težinu, ono se smatra testiranjem autoriteta lidera konzervativaca i rizikuje da podigne tenzije medju njegovim liberalno demokratskim koalicionim partnerima, koji su proevropski orijentisani.

Samo dan ranije, na samitu Evopske unije, predsednik Francuske Nikola Sarkozi oštro se obratio britanskom premijeru: “Izgubili ste dobru priliku da ućutite. Dosta nam je vaših kritika i uputstava šta da radimo. Rekli ste da mrzite evro a sada želite da se uplićete u naše razgovore”.

Potpis na inicijativu kojom se poziva na referendum o tome da li Britanija treba da napusti EU ili da ponovo pregovara o uslovima članstva stavilo je 78 clanova parlamenta, od kojih su mnogi konzervativci. Parlament će diskutovati o tom predlogu kasnije u toku dana, a glasanje se očekuje nešto pre 21:00.

Kameron je članovima svoje stranke naložio da glasaju protiv predloga, međutim, većina njih su evroskeptici koji veruju da je suverenitet Britanije umanjen zbog sve većeg prebacivanja autoriteta na Brisel. Oni dužničku krizu u evrozoni vide kao priliku da povrate deo ovlašćenja ili napuste Uniju u potpunosti.

Pristalice članstva u EU napominju da Britanija ostvaruje 40 odsto ukupne trgovinske razmene sa evrozonom i da bi izlazak iz Unije loše uticao na ekonomiju i strane investicije. Uz podršku koalicionih partnera, liberal-demokrata, i glavne opozicione Laburističke partije, gotovo je izvesno da će Kameron poraziti one koji su ustali protiv njega. Ipak, ukoliko bude veliki, revolt bi mogao da dovede u pitanje njegov autoritet.

Kriza u evrozoni stavila je Kameronovu vladu pred dilemu. Britanija ne želi da daje mnogo novca za Evropski fond za finansijsku pomoć ali se plaši da bi evrozona mogla da je isključi iz odluka o pitanjima koja su od značaja za tu zemlju, poput oblasti finansijskih usluga, u kojoj je London dominantan. Sarkozijeve kritike na jučerašnjem samitu naglasile su frustraciju Francuske zbog stava Britanije.

Prema anketi engleskog lista “Mejl on sandej”, 61 odsto Britanaca želi referendum o EU, dok polovina njih smatra da vlada treba ponovo da pregovara o uslovima članstva. Ipak, samo 34 odsto ispitanika želi da napusti Uniju, u odnosu na 44 odsto koji žele da u njoj ostanu i 22 odsto neopredeljenih.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom