Uncategorized

Zbog prijema Palestine, UNESCO ostaje bez novca koji je organizacija godišnje dobijala od USA i Izraela

Izvor: Tanjug

Stejt department saopštio je večeras da su SAD obustavile finansiranje Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN (Unesko) zbog prijema Palestine u punopravno članstvo te organizacije.

Predstavnica za štampu Stejt department Viktorija Nalend izjavila je novinarima u Vašingtonu da SAD nisu imale drugog izbora, nego da prekinu finansiranje, u skladu s američkim zakonom, preneo je Rojters.

Vašington, zbog toga, u novembru neće obaviti transfer 60 miliona dolara Unesku. Izrael je danas takođe najavio suspendovanje pomoći Unesku.

S druge strane, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je sve države da nastave da podržavaju Unesko i posle današnjeg prijema Palestinaca u članstvo.

Ona je u Briselu pozvala “sve da nastave da podržavaju misiju Uneska”. EU, stoga, poziva sve strane da razmisle pre nego što preduzmu ishitrene akcije.

Eštonova je zatražila da se toj organizaciji UN ne nanosi šteta i napomenula da se aktivnosti Uneska odnose na “mir, identitet, kulturu, nasleđe i slobodu izražavanja”, preneo je AFP.

Palestinska država postala je ranije danas punopravna članica Uneska.

“Generalna konferencija odlučila je da primi Palestinu kao članicu Uneska”, piše u rezoluciji za koju je glasalo 107 zemalja, protiv je bilo 14, dok su 52 zemlje bile uzdržane.

Ta odluka je veoma značajna za Palestince koji u njoj vide mogućnost prvog uspeha kad je reč o zahtevu za prijem Palestine u UN.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je 23. septembra u Njujorku svečano predao zahtev za prijem zemlje u UN, a Savet bezbednosti treba da ga razmotri 11. novembra.

Evropska unija pozvala je danas sve zemlje članice Uneska da nastave da podržavaju tu organizaciju i da ne donose „ishitrene odluke” posle glasanja za prijem Palestine kao punopravnog člana.

„Evropska unija poziva sve članice da razmisle i da ne donose ishitrene odluke”, rekao je portparol šefice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

„Treba sve da učinimo da izbegnemo štetne posledice za delovanje ove organizacije Ujedinjenih nacija koja je stavila mir, iskorenjenje siromaštva i trajni razvoj i dijalog među kulturama u centar svog rada”, dodao je.

Ova poruka je direktno upućena Sjedinjenim Državama koje su danas glasale protiv rezolucije o prijemu Palestine u Unesko i upozorile da će u slučaju da se izglasa prijem suspendovati finasiraje aktivnosti Uneska.

Uskraćivanje finansijskog doprinosa SAD imalo bi teške posledice za budžet Uneska pošto američki udeo predstavlja 22 odsto.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom