Uncategorized

Bivši šef CIA za Balkan, Stiven Mejer: Nema nikakvog bezbednosnog interesa za Srbiju u NATO-u

Izvor: Ćirilica

Marić: Ljudi misle da posle svega, šta nam se desilo. Da je bolje bilo kad smo bili protiv celog sveta, nego sad kad smo ništa za Ameriku, za Evropsku Uniju, to je ipak tragedija za nas. Ranije smo bili makar problem sad smo ništa?

Mejer: Velika je tragedija samo zato što je dopuštate. Igra je sad ekonomija. Tako da ono što Srbija treba da uradi je da proceni svoj ekonomski interes gde želi da ide u ekonomskom pogledu, da izađe u svet i u Evropsku Uniju i u Kinu, Rusiju i SAD, Australiju, Brazil, svudan u potrazi za ekonomskim prilikama.

Procenite tačno koje su vam ekonomske pogodnosti, ali i bezbednosni interesi. Po mom mišljenju ne mogu da razumem zašto bi bilo koji srpski političar podržao ulazak Srbije u NATO. Šta ćete dobiti time. Privilegiju da služite pored američkih trupa u nekom udaljenom delu sveta, je sve što bi ste dobili. Nema nikakvog bezbednosnog interesa za Srbiju u NATO-u po mom mišljenju. Taj problem ste sami stvorili, tim problem srpskog rukovodstvo treba da se bavi. Problem neprestanog stradanja, da su Srbi žrtve sami ste stvorili, sa serijom loših rukovodilaca. To se mora prevazići treba prestati sa pretpostavkama da će Srbiji svi diktirati pravi odgovor. Sami ga morate odrediti.

Transkript razgovora možete preuzeti odavde.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom