Uncategorized

Niall Ferguson, profesor istorije sa Harvarda: Dobrodošli u Evropu 2021. godine

Izvor: Index.hr

Deset godina je prošlo od velike krize 2010-2011. koja je srušila najmanje deset vlada, uključujući francusku i špansku. Neke stvari su ostale iste, ali dosta toga se promenilo. Piše to Niall Ferguson, profesor istorije na Harvardu za The Wall Street Journal.

Prema njegovom viđenju, za deset godina evro i dalje kruži, iako se novčanice retko vide. Brisel više nije sedište evropske politike. To mesto zauzeo je Beč. “Ima nešto u Habsburškom nasleđu”, objašnjava novi austrijski kancelar Marsha Radetzki.

Ujedinjene Evropske Države

Život je i dalje daleko od lagodnog u perifernim državama Ujedinjenih Evropskih Država (USE – novi naziv za evrozonu), a nezaposlenost u Grčkoj, Italiji, Portugalu i Španiji je skočila na 20 odsto. Ali stvaranje novog sistema fiskalnog federalizma u 2012. godini osigurao je stalni dotok sredstava iz severnoevropskog jezgra.

Ujedinjene Evropske Države primile su i neke nove članice. Litvanija i Letonija držale su se svojih planova pridruživanja evru, sledeći pritom primer Estonije, a Poljska pod vođstvom bivšeg ministra spoljnih poslova Radeka Sikorskog je učinila isto. Radi se o zemljama koje su usvojena deca nove Evrope i koje privlače nova ulaganja jednakim porezima i relativno niskim platama.

Velika Britanija napustila Evropsku uniju

No, druge su zemlje napustile evrozonu. Velika Britanija je provela referendum o članstvu u Evropskoj uniji te je glasala sa 59 odsto za izlazak iz Unije. Engleska je sada omiljena destinacija kineskih ulagača u Evropi. Ujedinjene Evropske Države 2021. su puno drugačije od Evropske unije koja se raspala 2011. Otkada se počeo širiti finansijski strah evrozonom u junu 2010., još sedam vlada je palo: u Holandiji, Slovačkoj, Belgiji, Irskoj, Finskoj, Portugalu i Sloveniji. Pre toga dogodilo se to u Italiji i Grčkoj.

No, nije samo evro postao glavni rušitelj vlada. Tu su važnu ulogu odigrale i nove generacije populističkih pokreta, kao što je holandska Stranka za slobodu i Istinski Finci. Belgija je bila na ivici da se rascepi u dve države. Sama struktura evropske politike se raspadala.

Nakon izbora 20. novembra 2011. španski premijer Hoze Luis Rodrigez Zapatero podneo je ostavku, a sledeći je na ciljniku izgleda i francuski predsednik Nikola Sarkozi. U novembru 2011. svi su se pitali je li evropska monetarna unija pred raspadom. Mnogi su stručnjaci mislili tako. No, povratak na stare valute u vreme hroničnih deficita takođe bi bio jako skup. Nova zaduživanja bilo bi nemoguće finansirati, osim printanjem novog novca.

Severna liga

Takođe, finansijska je kriza odvratila Škote od nezavisnosti, dok su se Irci 2013. odlučili na opciju prosperiteta s Britanijom, umesto štednje u Ujedinjenim Evropskim Državama. Šveđani i Danci, koji nikada nisu bili u evrozoni, su, nadahnuti Istinskim Fincima, odbili prihvatiti nemački predlog za finansijsko spasavanje južne Evrope. A na predlog energijom bogatih Norvežana da se udruže u Severnu ligu, zajedno sa Islandom, to su i napravili.

Nemci su njihov odlazak pozdravili, a ostale zemlje, njih 21, uvjerili da im se pridruže u Ujedinjenim Evropskim Državama. Priključilo im se i šest jugoslovenskih država – BiH, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Ujedinjene Evropske Države tako broje 28 država, a nakon razdvajanja Flandrije i Valonije u Belgiji, biće ih 29. Britanci i Skandinavci tu će Uniju nazvati Celo nemačko carstvo.

Kompletan tekst u originalu

Dokument CIA o budućnosti sveta do 2020. godine

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom