Uncategorized

Kineska agencija Sinhua: Politička elita u Vašingtonu je u obavezi da pokaže hrabrost i demontira tempiranu dužničku bombu

Izvor: Tanjug

SAD su ignorisale pretnju “tempirane dužničke bombe” priznanjem poraza u naporima za smanjenje narastajućeg nacionalnog duga, upozoravaju kineski državni mediji

Oni kritikuju američke kreatore politike zbog zanemarivanja svoje dužnosti i odgovornosti prema svetu.

Takozvani “superkomitet” američkog Kongresa nije uspeo da postigne sporazum o smanjenju sve većeg vladinog deficita za 1,2 biliona dolara u periodu od 10 godina, zbog političkih neslaganja oko povećanja poreza na bogate i smanjenja socijalnih davanja.

To bi moglo da dalje poljulja poverenje investitora, ionako nervoznih zbog dužničke krize u zoni evra.

Kina je najveći strani vlasnik američkih vladinih vrednosnih hartija, s portfeljem od oko 1,15 biliona dolara, zbog čega je Peking veoma zainteresovan za stanje američke ekonomije.

“Politička elita u Vašingtonu je u obavezi da pokaže hrabrost i demontira tempiranu bombu i počne da pokazuje svetu da poseduje mudrost i odlučnost i dalje ne ugrožava krhki globalni ekonomski oporavak”, navedeno je u komentaru kineske državne agencije Sinhua.

Takvi komentari u državnim medijima ne predstavljaju zvanični stav kineske vladajuće Komunističke partije, ali pružaju uvid u vladino mišljenje.

Sinhua je kritikovala međupartijska neslaganja u americkom Kongresu, ukazavši da i demokrate i republikanci ignorišu uticaj mogućeg bankrota SAD na svetsku ekonomiju.

“Američki političari nikada nisu prezali od davanja lekcija drugim zemljama o globalnoj odgovornosti i sada je krajnje vreme da pokažu smisao za istinsko globalno liderstvo”, ukazala je Sinhua.

Kineski državni mediji su ranije žestoko kritikovali SAD zbog, kako su to nazvali, “zavisnosti od duga”, a jedan analitičar je otišao tako daleko da je američki dug poredio sa piramidalnom, takozvanom “Ponzi šemom”.

Kreditni rejting SAD neće (odmah) pasti

Međunarodne agencije za kreditne rejtinge Standard&Purs i Mudis neće odmah sniziti rejting SAD posle neuspelih pregovora članova kongresnog “superkomiteta” o sporazumu o smanjenju duga.

Agencija Fič, koja sada ima najpozitivniji rejting američkog duga od tri vodeće svetske agencije za rejtinge, je upozorila, međutim, da bi mogla da snizi prognozu svog “trostrkog A” rejtinga SAD i da će čekati do kraja novembra kako bi preispitala taj svoj rejting.

Fič je ukazao da je, nakon što je u avgustu potrvrdio rejting SAD na nivou AAA sa stabilnom prognozom, najavio da bi “neuspeh superkomiteta da postigne sporazum verovatno rezultirao negativnom akcijom po rejting”.

Ta akcija bi najverovatnije bila “revidiranje prognoze na negativnu, što bi povećalo šanse za više od 50 odsto za sniženje rejtinga u roku od dve godine”.

Agencija S&P, koja je u avgustu snizila vrhunski rejting SAD na AA-plus, s negativnom prognozom, zbog visokog budžetskog deficita i rastućeg duga, ukazala je da taj rejting nije ugrožen zbog neuspeha superkomiteta.

Treća agencija za rejtinge Mudis je saopštila da neuspeh superkomiteta neće dovesti do izmene njenog rejtinga SAD koji je na nivou AAA, s negativnom prognozom.

Američki zakonodavci nisu sinoć postigli sporazum o smanjenju duga i budžetskog deficita, što je znak da Vašington verovatno neće uspeti da razreši neslaganja zakonodavaca oko poreza i budžetskih izdataka do 2013, posle predsedničkih i kongresnih izbora u 2012.

Predsednik SAD Barak Obama je izrazio nadu da američki zakonodavci mogu da postignu novi sporazum i pokušao da umiri globalna tržišta ukazavši da, uprkos ogromnom nacionalnom dugu koji premašuje 15 biliona dolara, ne postoji neposredna pretnja od bankrota SAD.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom