Uncategorized

Rusija odgovorila na pretnje: Aktiviran sistem za antiraketno uzbunjivanje u Kalinjingradu

Izvor: Beta

Rusija je aktivirala sistem za antiraketno uzbunjivanje u Kalinjingradu kako bi odgovorila na pretnje antiraketnog štita NATO u Evropi, rekao je danas ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Radarska stanica „Voronej-TM” aktivirana je, rekao je Medvedev koji je 23. novembra zapretio razmeštanjem balističkih raketa u Kalinjingradu ako, kako je rekao, SAD i NATO nastave da Moskvu dovode pred „svršen čin”, misleći na razmeštanje antiraketnog štita u Evropi.

„Nadam se da će naši saveznici shvatiti ovaj potez kao prvi znak koji pokazuje da je naša zemlja spremna da adekvatno odgovori na pretnje sistema antiraketne odbrane po naše strateške nuklearne snage”, rekao je Medvedev, a prenose ruske agencije.

Ruski predsednik je dodao da je nova radarska stanica koja je aktivirana u Kalinjingradu, ruskoj enklavi između Poljske i Litvanije, „instrument kontrole vazdušnog prostora” i da „sama po sebi” ne predstavlja „pretnju po susede”.

Rusija je do sada u više navrata pretila razmeštanjem raketa u oblasti Kalinjingrada. Moskva traži da bude uključena u američki antiraketni sistem u Evropi ili da dobije garancije da rakete neće biti usmerene na ruske odbrambene sisteme, uključujući i pristup instalacijama NATO kako bi se to potvrdilo.

Medvedev je takođe izneo mogućnost da Moskva izađe iz novog sporazuma o razoružanju koji je postignut sa SAD, i obustavi ostale razgovore o kontroli naoružanja ako SAD nastave sprovođenje planova o razmeštanju antiraketnog štita u Evropi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom