Uncategorized

David Cameron i William Hague: Nismo se pridružili evru, i zadovoljni smo, nismo deo šengenskog aranžmana o granicama, i vrlo smo zadovoljni što nismo

Izvor: Tanjug

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas pred poslanicima Donjeg doma britanskog parlamenta da je prošle nedelje u Briselu odbio da prihvati strožu finansijsku regulativu EU i promene Lisabonskog sporazume jer je želeo da zaštiti interese Velike Britanije.

„Otišao sam u Brisel da branim interese Velike Britanije. Tražili smo dogovor sa ostalim članicame Evropske unije, ali smo insistirali na neophodnoj zaštiti britanskih nacionalnih interesa. Krajnji izbor je bio ili dogovor bez zaštite za Britaniju ili nema dogovora. Naš odgovor je bio da nema dogovora”, rekao je Kameron.

Kameron je pred parlament izašao kako bi objasnio svoju odluku da stavi veto na promene Lisabonskog sporazuma na kome je zasnovana EU, dan pošto je njegov zamenik Nik Kleg kritikovao taj potez kao „loš za Britaniju”.

Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg izjavio je da veto na “novu fiskalnu disciplinu”, usmerenu na spasavanje evra, nije promenilo sa članicama EU.

Izveštavajući posle susreta Hejga i američkog državnog sekretara Hilari Klinton u Vašingtonu, Agencija Frans pres navodi da je “vodeći evroskeptik, glavni britanski diplomata, insistirao da se britanski odnosi sa Evropom neće promeniti zbog odluke Londona da izbegne učešće u određenim aranžmanima”.

Britanija nije pristala na promene Lisabonskog sporazuma, na kom je zasnovana EU, čiji bi cilj bio rešavanje krize evra, uveđenje strožijih budžetskih pravila i sprečavanje ponavljanje krize u bućnosti.

Vlade koje učestvuju u novom sporazumu koji će povezati članice u čvršću fiskalnu uniju, moraće da pristanu na dosad nezabeleženo uplitanje institucija EU, a Britanija koja nije prihvatila evro smatra da bi takve izmene predstavljale pretnju po njen suverenitet i finansijski sektor.

“Nismo se pridružili evru, i zadovoljni smo što se nismo pridružili evru. Nismo deo šengenskog aranžmana o granicama, i vrlo smo zadovoljni što nismo”, rekao je po AFP-u Hejg.

Prema rečima šefa Forin ofisa, Evropa može da se razvija “na način u kom mogu da se preklapaju krugovi donošenja odluka, a ne mora svaka zemlja da učestvuje u svemu”.

Hejg je dodao da će Britanija nastaviti da igra “apsolutno centralnu i vodeću ulogu” u određivanju pozicija EU o ključnim spoljnopolitičkim pitanjima, kao što su Sirija, Iran i bliskoistočni mirovni proces.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom