Uncategorized

Prof. dr Darko Tanasković, sa Akademije za diplomatiju i bezbednost: Bošnjački “akademski“ spiritizam

Izvor: Novosti

Ambicijama reis-ul-uleme Mustafe Cerića nema kraja, „on čak osniva – Bože, pomozi nam! – takozvanu nacionalnu akademiju nauka (BANU), s muftijom koji još ni magistrirao nije, a prije magisterija već bijaše rektor… To je potpuna dezorijentacija, to je totalna pometnja u vrijednosnom sistemu, u svijesti o kompetencijama, nadležnostima…“.

Ako ste kojim slučajem prevideli navodne znake i niste obratili pažnju na ijekavicu, pa pomislili da je ovo što upravo pročitaste moj lični stav, pogrešili ste. To je lični stav Esada Durakovića, vodećeg bošnjačkog arabiste i člana Akademije nauka BiH.

On, začudo, ne samo da nije član novoosnovane Cerićeve i Zukorlićeve BANU, već je smatra ustanovom čija promocija „ide u prilog onima koji žele potpuno marginalizirati Bošnjake“. A Duraković sasvim sigurno nije antibošnjački raspoložen.

To što u njoj nema gotovo nijednog stvarno uglednog bošnjačkog intelektualca iz Sarajeva, ne zbunjuje osnivače BANU.

Saznaje se, štaviše, da ova bizarna družina „kreće u nacionalnu ofanzivu“ u kojoj će prvi, hitni korak biti pisanje „manifesta Bošnjaka“ (kojih, nije sasvim jasno?), posle čega će uslediti veliki međunarodni skup o bosanskom jeziku, kao i pisanje detaljnog izveštaja o stanju bošnjačke nacije. Aferim!

Može se nagađati šta će sve sadržati najavljeni manifest, ali je duh u kome će biti osmišljen unapred izvestan. Jer, pisanje ovog stožernog dokumenta prepušteno je Muhamedu Tunji Filipoviću (r.1929), „ocu bošnjačke nacije“.

Biće to onaj isti „bosanski duh“ koji je ovaj večiti bošnjački spiritista i opsenar s doktoratom o Lenjinu pustio iz divita još davne 1966. godine, optužujući Ivu Andrića da je naneo više štete Bosni od svih vojski koje su njome prolazile i krv prolivale.

I eto, upravo u vreme kad se obeležava pedeset godina od dodeljivanja Nobelove nagrade čoveku koji je svojom umetnošću i mudrošću Bosnu izveo u svet, groteskno se najavljuje labudova pesma jednog (zlo)duha koja najuverljivije potvrđuje da je Andrić bio u pravu. Ovo je valjda prvi put da se mora dati za pravo i Andriću i Durakoviću. Pravi podvig BANU!

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom