Uncategorized

Brazil svrgnuo Veliku Britaniju sa šestog mesta najvećih svetskih ekonomija

Izvor: Vesti

Češće povezivan s fudbalom i prljavim siromašnim sirotinjskim favelama, Brazil je postao jedan od najvećih generatora globalne ekonomije. Brazil je najveća zemlja u Latinskoj Americi, njegova ekonomija je porasla zbog ogromnih rezervi prirodnih resursa, a beleži brz rast bogatstva srednje klase.

U isto vreme, Velika Britanija pokušava da se isčupa iz kandži nacionalnog duga i nedostatka bankarskih kredita. I pored toga, Britanci će i dalje živeti bolje i uživati viši standard nego većina Brazilaca, ali stručnjaci kažu da 203 miliona stanovnika daje ogromnu ekonomsku moć.

Brazil je prestigao Veliku Britaniju pre svega zbog ogromnog ekonomskog potencijala ljudi koji tamo žive – kaže Piter Slou, bivši savetnik britanske vlade za ekonomsku politiku.

Osim toga, tvrdi on, Brazil se oslanja na niz prirodnih resusrsa, uključujući zlato i srebro, naftu i minerale iz Amazona.

LISTA NAJVEĆIH EKONOMIJA SVETA

1. SAD
2. Kina
3. Japan
4. Nemačka
5. Francuska
6. Brazil
7. Velika Britanija
8. Italija
9. Rusija
10. Indija

Za razliku od Velike Britanije, brazilska ekonomija nije pogođena problemima evrozone. U zemlji na čijem čelu se nalazi Dilma Rusef je takođe i stabilna politička situacija i samim tim veoma je privlačna za investitore.

Brazil je tokom 20. veka bio na udaru vojnih diktatura, a civilna kontrola uspostavljena je 1985. godine. Demokratija koja je uspostavljena u toj državi takođe stranim investitorima pruža mir. Doktor Slou zato kaže da će za razliku od Kine, većina investitora pohrliti u Brazil.

– To je neka vrsta garancije da zemlju u dužem vremenskom periodu neće potresti građanski nemiri koji su neminovnost u jednom trenutku kada je reč o Kini – tvrdi on i dodaje da je većina resursa smeštena u amazonskom basenu.

Veliku Britaniju na sedmo mesto najvećih svetskih ekonomija gurnula je ekonomska kriza koja i dalje traje, kriza evrozone i trgovinskih odnosa na kontinentu, a takođe je u poslednje vreme u veoma lošim odnosima s Francuskom.

Iako isti podaci govore da se Francuska nalazi ispred Britanije. Stručnjaci koji su radili ovo istraživanje predviđaju da će Britanija do 2020. godine preteći Francusku. Podaci takođe govore da će Britanija tada biti na osmom mestu, jednom ispred Francuske, a dva iza mesta iza Brazila.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom