Uncategorized

Snažan diplomatski pritisak na Mađarsku iz više smerova

Izvor: Deutsche Welle

Evropska komisija pojačava pritisak na vladu Viktora Orbana. Mađarskoj preti proces zbog kršenja evropskih sporazuma, a zbog velikog deficita iz Brisela bi joj mogla biti uskraćena i financijska pomoć.

Evropski komesar za monetarna pitanja Oli Ren ne krije da nije zadovoljan time kako se razvija situacija u Mađarskoj. Ta zemlja nije učinila dovoljno da smanji svoja nova, godišnja zaduženja, izjavio je Finac koji je ujedno i potpredsednik Evropske komisije. Svako malo, vlada u Budimpešti zavarava Evropsku uniju obećanjima da će se popraviti. Ali sada je došlo do tačke kada mogao da se pokrene proces protiv Mađarske, upozorava Ren.

„Budući da Mađarska nije u evro-zoni, protiv nje se ne mogu sprovesti uobičajene sankcije. Ali njoj od sledeće godine mogu biti uskraćena sredstva iz kohezionih fondova“, rekao je Oli Ren.

Za Mađarsku su iz tog „lonca“ bile predviđene dve milijarde evra. To bi bio prvi slučaj da se nekoj zemlji Unije nameću sankcije takve vrste. One bi se bazirale na dogovoru o pooštravanju pravila Pakta za stabilnost koji je nedavno postignut zbog dužničke krize u EU. Takvim kažnjavanjem, Evropska komisija izvršila bi pritisak na Mađarsku i pri pregovorima o kreditima pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda. Pregovori o tim kreditima upravo su ponovo pokrenuti, nakon što su zbog novog mađarskog zakona o Centralnoj banci bili stavljeni na led. Mađarskoj su ti krediti potrebni pod hitno da bi izbegla bankrot.

Istovremeno, Evropska komisija želi da pojača i politički pritisak na vladu Viktora Orbana. Ona se nije, doduše, još uvek odlučila da pokrene postupak zbog kršenja evropskih sporazuma, ali su pretnje više nego jasne. Komesarka EU Pija Arenkilde je upozorila: „Komisija je obavezna da mobiliše sve svoje snage kako bi se ustanovilo da li je neki nacionalni zakon u skladu sa evropskim pravom. Komisija zadržava pravo da preduzme sve potrebne mere, kao što je pokretanje procesa zbog kršenja evropskih sporazuma po članu 258.“

Proces bi mogao da se pokrene zbog novog mađarskog zakona koji, po mišljenju mnogih stručnjaka, dovodi u pitanje nezavisnost Mađarske centralne banke. Osim toga, sporne su i novousvojene odluke o snižavanju granice za odlazak u penziju mađarskih sudija sa 70 na 62 godine. U EU smatraju da je tom odlukom mađarska vlada htela da se reši ustavnih sudije koji joj nisu po volji. Sporna je i procedura imenovanja poverenika za zaštitu podataka u Mađarskoj. Ako iz Budimpešte ne bude jasnih signala o popuštanju, iz krugova Evropske komisije najavljuju da će idućeg četvrtka (17.01) na sednici Evropske komisije biti pokrenut postupak zbog kršenja evropskih sporazuma.

Sa druge strane, mnogim poslanicima u Evropskom parlamentu ni to nije dovoljno. Zahtevi da se protiv poteza desnokonzervativne vlade u Budimpešti preduzmu i dalji koraci stižu pre svega iz redova liberala.

„Kod nas u parlamentu pokušaćemo da pokrenemo proces po članu 7 evropskog sporazuma“, najavljuje nemački liberalni poslanik Aleksander Graf Lamsdorf. To znači sasvim konkretne sankcije protiv Mađarske, u koje može biti uključeno i oduzimanje prava glasa u Evropskom savetu (u kojem sede šefovi država i vlada zemalja članica EU, op. a.). Iduće sedmice, Evropski parlament održaće svoju sledeću, plenarnu sjednicu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom