Uncategorized

Bivši šef CIA za Balkan, Stiven Mejer: Konačna mapa sa granicama na Balkanu još nije nacrtana

Izvor: Tanjug

Američki stručnjak za Balkan Stiven Majer smatra da konačna mapa sa granicama na Balkanu nije nacrtana.

On dodaje da bi u slučaju Kosova Zapad morao da prihvati ono rešenje do koga zajednički dođu Beograd i Priština.

Majer je u intervjuu “Novostima” rekao da, osim podele Kosova, nije nemoguća ni razmena teritorija juga Srbije za sever Kosova i Metohije, ukoliko bi se dve strane o tome dogovorile, bez diktata Vašingtona, Brisela ili Berlina. Kosovo je, kako kaže, postalo zamrznuti konflikt i zato “ni Beograd, ni Priština ne mogu dalje”.

On smatra da Beograd treba da pokuša da sačuva sever Kosova, ističući da Srbija mora da insistira na pravima koja su joj data Rezolucijom 1244.

Briselu, Vašingtonu, a posebno Nemačkoj, kaže Majer, na diplomatski način treba reći da moraju da prestanu sa pritiscima i nerealnim zahtevima, pa i privremeno suspendovati dijalog sa Prištinom dok Zapad ne promeni odnos prema Srbiji i rešavanju kosovskog pitanja.

On smatra da su Beogradu kad god je pokazao slabost ispostavljani dodatni zahtevi, napominjući da je, iako je Srbija uradila sve što je EU tražila “nagrađena suspenzijom odluke o kandidaturi” (za članstvo u EU).

Majer smatra da “dok god je situacija između Beograda i Prištine ovakva kakva jeste” i dok god se Evropa bori sa velikim ekonomskim problemima, neće biti mnogo šansi za značajniji napredak u evrointegracijama.

Po oceni Majera, Balkan je sve manje važan za SAD, dodajući da su jedini koji još žele da pritiskaju Srbiju “stari klintonovci” i da je fokus administracije Baraka Obame “na drugom mestu”, što on smatra boljim za Srbiju.

Na pitanje gde je još na Balkanu moguće prekrajanje granica, Majer kaže da je to Makedonija, a pre svega BiH koju naziva “eksperimentom” koji od starta nije funkcinisao dobro, a “preživljava samo zbog neprestanog pritiska Zapada”.

Veze:
Bivši šef CIA za Balkan, Stiven Mejer: Nema nikakvog bezbednosnog interesa za Srbiju u NATO-u

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom