Uncategorized

Strateška doktrina Pentagona usmerena prema Kini: Formirano i specijalno odelenje za vojno suprotstavljanje Kini

Izvor: Pečat

Početkom ovog meseca u SAD-u se pojavio dokument, strateška doktrina, kojim se na nišan uzima najveći konkurent – Kina. Reč je o novom vojnom konceptu Pentagona i planovima za rat, odnosno invaziji sa kopna, mora, vazduha i svemira na Kinu. Antikineski dokument Pentagona sačinjen je u duhu hladnoratovskog planiranja i pri Ministarstvu odbrane već je formirano posebno odeljenje koje se bavi detaljnom razradom kopneno-pomorske operacije. U petak, 11. novembra, uticajni neokonzervativni dnevnik „Vašington tajms“, objavio je da je Pentagon završio izradu plana pripreme vojnih snaga protiv Kine. Koncept predviđa zajedničke udare ratne mornarice, pešadije i avijacije po regionima unutar kineskog kopna, kao i presretanje protivsatelitskih raketa Pekinga i masovne sajber napade na kineske kompjuterske sisteme.

Zvanično, predstavnici američke vojske ne negiraju postojanje plana, ali kažu da nije usmeren „ni protiv jedne pojedinačne države“. Međutim, u tekstu se citira „visoki izvor iz administracije Baraka Obame“, koji kaže da „Amerika neće sedeti skrštenih ruku, već će preuzeti inicijativu na sebe“. Ovaj izvor navodi da je novi koncept „značajan događaj koji signalizira o novom pristupu prema Kini, u stilu koji je u doba hladnog rata praktikovan prema Sovjetskom Savezu“. Izvori lista saopštavaju da koncept predviđa izradu novog bombardera velikog dometa, zajedničke operacije podmornica i „nevidljive“ stelt avijacije, i korišćenje nove bespilotne letelice sa dometom od 1.000 milja za nanošenje avioudara.

U Pentagonu, međutim, ne skrivaju da je formirano specijalno odeljenje za vojno suprotstavljanje Kini, čime praktično potvrđuju navode „Vašington tajmsa“. Kako je pre desetak dana saopštio pres sekretar Ministarstva odbrane SAD-a Džordž Litl, a prenosi „Itar Tas“, eksperti razrađuju strategiju borbenih dejstava u vazduhu i na moru. Njihov cilj je, piše „Vašington tajms“, da se ratna avijacija, mornarica i marinci pripreme za suprotstavljanje kineskim visokopreciznim oružanim sistemima zbog kojih američka oružana sila ne može više da dejstvuje u blizini kineskih obala u slučaju ratnog sukoba.

Američki list navodi da su se obrisi i ideja ovog plana pojavili odavno. Podsetimo, Pentagon je u više navrata izražavao javnu zabrinutost zbog kineskog prodora u sferi najsavremenijih vojnih tehnologija, o čemu je i „Pečat“ ranije pisao (br. 131, 177, 179). Tada smo objavili da postoji dokument „Azija 2025“, u kojem su analitičari Pentagona još 2005. godine razmatrali pet mogućih scenarija vojnog sukoba SAD-a i Kine. Jer, kako strahuju američki vojni eksperti, do 2025. godine, Peking može uputiti vojni izazov Vašingtonu, a tada će kineska vojnoekonomska moć nadmašiti američku.

U januaru ove godine, tadašnji (dugogodišnji) ministar odbrane Robert Gejts je govoreći o Kini postavio svoju dijagnozu: „Potpuno je jasno da oni poseduju potencijal kojim su sposobni da prete onome što mi imamo. Moramo da odgovorimo na adekvatan način“. A pre samo mesec dana Gejtsov naslednik Leon Paneta izjavio je da će Vašington, posle povlačenja trupa iz Avganistana i normalizacije u Iraku, da se preorijentiše na Aziju. Kako je naglasio, novi plan Pentagona predviđa jačanje vojne moći u ovom delu sveta. I prošle nedelje Paneta je, kako prenosi „Rojters“, izjavio da su „rastuće sile Kina i Indija pretnja Americi“, ali je portparol Pentagona Džon Kirbi tvrdio da je Paneta pogrešno interpretiran. Samo dva dana pre Panetine izjave državni sekretar Hilari Klinton rekla je na forumu u Honoluluu da „u Aziji i na Pacifiku sada stojimo pred takvim izazovima koji zahtevaju liderstvo Amerike“. I direktno označila te izazove: „Neki u našoj zemlji vide napredak Kine kao pretnju SAD-u“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom