Uncategorized

Generalni sekretar UN podržao istragu o trgovini organima na Kosovu

Izvor: Politika

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun prosledio je članicama Saveta bezbednosti zahtev Srbije da to telo svetske organizacije pokrene istragu o navodima iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, i ujedno podržao nezavisnu istragu o tome, objavljeno je na sajtu UN.

Želeo bih da iskoristim ovu mogućnost da izrazim svoju podršku temeljnoj, nepristrasnoj i nezavisnoj istrazi tih ozbiljnih optužbi. UN će u potpunosti sarađivati u takvoj istrazi, ukoliko bi bila sprovedena , navodi se u pismu generalnog sekretara upućenom predsedavajućem Savetom bezbednosti UN.

Ban Ki-mun je i u svom najnovijem tromesečnom izveštaju o Kosovu, o kojem će Savet bezbednosti UN raspravljati u četvrtak, istakao da je potrebna temeljna, nepristrasna i nezavisna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, sa snažnim programom zaštite svedoka i punom saradnjom svih strana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je ranije da će prisustvovati redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN i da će se na tom sastanku razgovarati i o inicijativi Srbije da istragu o ilegalnoj trgovini organima spovede nezavisno telo sa mandatom UN.

Šef srpske diplomatije je rekao da su konsultacije između članica Saveta bezbednosti UN o srpskoj inicijativi u toku iza zatvorenih vrata, ali da ne očekuje da će na sednici 12. maja biti doneta konačna odluka.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom