Uncategorized

Komisije za ratne ugovore SAD: Na mutne radnje i razbacivanja u Iraku i Avganistanu “otišlo” možda čak i 60 milijardi dolara

Izvor: Tanjug

U Iraku i Avganistanu je tokom poslednje decenije američka vlada proćerdala možda čak 60 milijardi dolara, zbog slabe kontrole kompanija sa kojima ima ugovore, lošeg planiranja i potkupljivanja tamošnjih gospodara rata, procenjuje se u izveštaju Komisije za ratne ugovore.

U svom konačnom izveštaju za Kongres, u koji je Asošijeted pres imao uvid, ta komisija je ocenila da se boljim planiranjem i agresivnijom kontrolom moglo izbeći trošenje dosta tog novca koji je otišao na nepotrebna razbacivanja i mutne radnje.

Da bi se izbegle greške iz Iraka i Avganistana, vladine agencije bi trebalo da reorganizuju način na koji plaćaju i realizuju ugovore u ratnim zonama, preporučuje se u izveštaju na 240 stranica, koji treba da bude objavljen u sredu.

Komisija od osam članova osnovana je 2008. godine, po ugledu na Trumanovu komisiju koja je kontrolisala ugovore iz Drugog svetskog rata.

Njen izveštaj predstavlja najkompletnije istraživanje američke zavisnosti od ugovora sa privatnim kompanijama, kao i vladine sposobnosti da sa time izađe na kraj u ratnim zonama. Komisija je proveravala ugovore za vojsku, za obnovu i izgradnju, kao i za poslove obezbeđenja.

Ukupan iznos je teško proceniti, jer nema opšteprihvaćene metodologije, ali se u izveštaju zaključuje, na osnovu informacija prikupljenih u protekle tri godine, da je ta suma najmanje 31 milijardu dolara, a da bi ukupan iznos mogao biti i 60 milijardi, i to prema konzervativnim procenama, što znači moguće još više.

Kako je navedeno, sredstva izgubljena u nepotrebnim rasipanjima predstavljaju 10 do 20 odsto te sume, a u prevarama je nestalo između pet i devet odsto.

Komisija očekuje da će ukupan iznos ugovora sa privatnim kompanijama, radi podrške američkim operacijama u Iraku i Avganistanu, do kraja ove budžetske godine preći 206 milijardi dolara.

Zakon kojim je komisija formirana predviđa da ona svoj rad završi do septembra ove godine, iako se američke operacije u Iraku i Avganistanu, koje uključuju i kompanije po ugovoru, nastavljaju i posle tog datuma.

Početkom avgusta, američke vojne vlasti u Kabulu procenile su da je oko 360 miliona dolara američkih poreskih obveznika talibana, kriminalaca završilo u rukama i lokalnih moćnika, uglavnom kroz profiterstvo, mito i iznuđivanje.

Komisija je, takođe, ocenila da je oslanjanje na ljude iz privatnih kompanija prikrilo ukupan ljudski bilans ratova, jer ih ni vlada, ni mediji nisu ubrajali u žrtve.

Od oktobra 2001. do jula 2011. godine, prijavljena je pogibija 2.429 ljudi iz privatnih kompanija u Iraku i Avganistanu. U istom periodu poginulo je 6.131 američki vojnik.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom