Uncategorized

Thomas Hammarberg, Komesar Saveta Evrope za ljudska prava: Evropske vlade su, pod opravdanjem borbe protiv terorizma, pomogle CIA-u da počine mnogobrojne zločine u poslednjih 10 godina

Izvor: Sarajevo X

Komesar Vijeća Evrope (VE) za ljudska prava Thomas Hammarberg optužio je danas evropske vlade da su, pod opravdanjem borbe protiv terorizma, pomogle SAD da počine “nebrojene” zločine u posljednjih 10 godina.

“U pokušajima da se bore protiv zločina koji su pripisani teroristima, nebrojeni drugi zločini su počinjeni u ime američkog globalnog rata protiv terorizma. Mnogi od tih zločina su pažljivo i namjerno prikriveni”, napisao je Hammarberg u saopštenju izdatom uoči desetogodišnjice napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Hammarbergtvrdi da su evropske vlade bile “duboko umiješane” u američke antiterorističke strategije, uključujući i torturu.

On podsjeća da je u istrazi 2007. godine izvjestilac ijeća Evrope Dick Marty optužio 14 evropskih vlada da su dozvolile američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) da između 2002. i 2005. vodi pritvorne centre ili organizuje nelegalne avionske letove za osumnjičene teroriste u zemlje u kojima je bila dozvoljena tortura nad zatvorenicima, čime su narušeni osnovni principi sistema pravde i zaštite ljudskih prava.

Hammarberg je dodao da su vlade EU koje su bile umiješane blokirale istrage u tim slučajevima, u skladu sa željama iz Washingtona.

On je pozvao evropske vlade da dozvole pravosudne istrage slučajeva nelegalnih prebacivanja zatvorenika i njihovog zlostavljanja, kao i da prestanu da prikrivaju one koji sarađuju sa američkim obavještajnim agencijama u organizaciji tih operacija.

Vijeće Evrope ima 47 država članica, a vjeruje se da je više od 10 evropskih zemalja sarađivalo sa CIA u nelegalnim akcijama u kojima su osumnjičeni tajno transportovani u zemlje u kojima je tortura dozvoljena.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom