Uncategorized

Još jedan plan Baraka Obame srušen u Senatu: Odbačen paket mera za zapošljavanje

Izvor: Beta

Američki Senat nije usvojio paket mera za povećanje zaposlenosti predsednika Baraka Obame već radi na drugim načinima za smanjenje visoke stope nezaposlenosti u zemlji.

Obamin plan predviđao je kombinaciju smanjenje poreza na plate i 175 milijardi dolara vrednu potrošnju za infrastrukturu, kao i pomoć za nezaposlene i lokalne vlasti kako bi se izbeglo otpuštanje nastavnika, vatrogasaca i policajaca.

I demokrate i republikanci su glasanje o Obaminom paketom videli kao političko oružje pred predsedničke izbore sledeće godine.

Demokrate optužuju republikance da ne žele da odobre mere za smanjenje nezaposlenosti a republikanci uzvraćaju da demokrate pokušavaju da povećaju poreze, što bi samo doprinelo nezaposlenosti.

Stopa nezaposlenosti u SAD je trenutno 9,1 odsto.

Republikanci takođe podsećaju da je u ovom trenutku milion i po manje radnih mesta nego 2009, kada je usvojen Obamin ekonomski paket.

Obama je očekujući da program za povećanje zaposlenosti ne prođe obećao da će pokušati ponovo, ali sa delovima programa.

„Ako ne usvoje ceo paket, idemo sa njegovim delovima”, rekao je američki predsednik pred glasanje u Senatu dodajući da plan za zapošljavanje treba da bude osiguranje protiv recesije.

Obama je takođe istakao značaj kontinuiranih ekonomskih intervencija, s obzirom na sporiji od priželjkivanog rast zaposlenosti.

Plan za zapošljavanje trebalo je da bude finansiran iz poreza od 5,6 odsto na prihode veće od milion dolara. U narednoj deceniji bi iz tog poreza trebalo da bude prikupljeno oko 450 milijardi dolara.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom