Uncategorized

Mark Palmer, bivši ambasador SAD: Postalo je sasvim moguće da Mađarska može biti isključena iz Evropske unije

Izvor: Fakti

U utorak je bivši američki ambasador u Mađarskoj saopštio novinarima internet izdanja mađarskih novina Nepsabadšag (Nepszabadsag) o postojanju realne opasnosti da Mađarska može biti izložena izolaciji na međunarodnom nivou, i na kraju krajeva, da može biti isključena iz Evropske unije.

„Očevidno je da su Evropska unija i Evropska komisija zabrinute zbog onog što se dešava u Mađarskoj. Međunarodni monetarni fond takođe ne odobrava događaje u zemlji. Osim toga, vlada SAD je uznemirena tim dešavanjima u jednakoj meri“, – izjavio je Mark Palmer, ambasador SAD-a u Mađarskoj od 1986. do 1990. godine.

„Segregacija Mađarske više nije daleka opasnost, već realnost. Ako Mađarska hoće ponovo da se stavi u zavisnost od Rusije, onda je ona na pravom putu da joj se to desi… U današnje vreme je postalo sasvim moguće da Mađarska može biti isključena iz Evropske unije“, – dodao je Palmer.

Bivši ambasador SAD u Mađarskoj, a sada jedan od članova uprave međunarodne organizacije Fridom Haus (Freedom House) koja se bavi istraživanjem stanja političkih i građanskih sloboda, u svom intervjuu izjasnio se povodom novog zakona kog je usvojio parlament Mađarske, a koji po sveopštem mišljenju, faktički ograničava nezavisnost centralne banke. Izjasnio se takođe i u vezi pretpostavljenih pokušaja vlade da ućutka štampu, kao i u vezi nekih drugih pitanja.

Pregovori između Mađarske i Međunarodnog monetarnog fonda povodom moguće finansijske pomoći zemlji, bili su naglo prekinuti u decembru iz tih pomenutih razloga, a predsednik Evropske komisije Hoze Manuel Baroso je krajem prošle godine razmenio pisma s premijerom Viktorom Orbanom, međutim bez rezultata.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom